Bulgaria: Zeci de răniți în timpul unei manifestații violente la Sofia împotriva premierului Borisov

  • 02 Septembrie 2020 19:08
Bulgaria: Zeci de răniți în timpul unei manifestații violente la Sofia împotriva premierului Borisov

Zeci de persoane au fost rănite miercuri la Sofia și 35 au fost arestate în timpul unei manifestații violente desfășurate în fața parlamentului bulgar împotriva premierului Boiko Borisov, în timp ce la Ruse protestatarii au blocat podul peste Dunăre, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

Potrivit autorităților, circa 20 de polițiști sunt răniți și alte zece persoane au fost spitalizate cu iritații oculare și probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene folosite de forțele de ordine.

Manifestanții au aruncat spre forțele de ordine cu ouă, pietre și roșii și au încercat să blocheze accesul în parlamentul aflat în prima zi a sesiunii după vacanța de vară. Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a respinge manifestanții și a permite accesul deputaților în clădirea legislativului.

 

Este a 56-zi de proteste la Sofia împotriva premierului de dreapta Boiko Borisov și a procurorului general Ivan Gheșev, pe care manifestanții îi acuză de corupție și că servesc interesele unei oligarhii economice, nu pe cele ale cetățenilor.

Însă această manifestație a părut mai amplă față de cele deja obișnuite, aparent organizatorii reușind să mobilizeze și cetățeni din alte părți ale țării care au venit la Sofia.

Proteste au avut loc și în alte orașe, printre care Ruse și Varna. La Ruse manifestanții au blocat podul peste Dunăre, potrivit agențiilor EFE și Novinite. Conform postului public bTV, citat de EFE, protestatarii au blocat de asemenea un punct de trecere a frontierei terestre cu România. Agențiile menționate nu precizează cât timp au durat aceste blocaje.

În încercarea de a tempera protestele, Boiko Borisov a declarat că este dispus să demisioneze dacă parlamentul aprobă un proiect de lege al partidului său, GERB, pentru inițierea procesului de redactare a unei noi Constituții, dar ideea nu i-a impresionat pe protestatari, care cred că el încearcă astfel să câștige timp pentru a rămâne la putere până când se vor desfășura alegerile legislative la termen în primăvara anului viitor.

Borisov susține că în spatele manifestațiilor se află Partidul Socialist, principala formațiune de opoziție, și l-a acuzat de asemenea pe președintele țării, Rumen Radev, cu care se află într-o relație de rivalitate pentru putere, că incită la proteste și că s-ar pregăti să-și instaleze propriul guvern.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău