Bulgaria anchetează rolul jucat de șase ruși în exploziile produse la patru depozite de armament de pe teritoriul țării

  • 28 Aprilie 2021 17:07
Bulgaria anchetează rolul jucat de șase ruși în exploziile produse la patru depozite de armament de pe teritoriul țării

Parchetul bulgar a anunțat miercuri că a stabilit o legătură între patru explozii produse la depozite de armament în Bulgaria între 2011 și 2020 și sejurul a șase cetățeni ruși pe teritoriul bulgar, cu scopul presupus de a împiedica livrări de arme către Ucraina și Georgia, anchetând totodată posibilitatea ca aceste incidente să aibă legătură cu evenimente similare produse în Republica Cehă, potrivit AFP, EFE și Reuters, preluat de Agerpres.

'Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările' de arme către cele două țări, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Siyka Mileva, în cadrul unei conferințe de presă la Sofia.

Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri Emilian Gebrev, asupra căruia a avut loc o tentativă de asasinat în 2015 - împreună cu fiul său și unul dintre angajații societății sale - pentru care justiția bulgară dă vina pe agenți ai serviciului de informații militare rus (GRU).

Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a comerciantului bulgar de arme Emilian Gebrev și explozia din 2014 la depozitul de muniții din Republica Cehă.

În cursul ultimilor zece ani, o serie de explozii s-au produs în depozite și la unități pentru producția și distrugerea materialelor explozive, a armelor și munițiilor de pe teritoriul Bulgariei. Parchetul bulgar - în colaborare cu Agenția pentru securitate națională și Direcția de operațiuni speciale și de luptă împotriva terorismului și Direcția generală a jandarmeriei - a analizat unele dintre aceste cazuri, găsind similitudini la patru dintre ele, a declarat Siyka Mileva, citată de portalul bulgar Novinite.bg.

Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime și nici răniți și au fost declanșate de la distanță potrivit unui mod de operare 'similar', a subliniat ea. Parchetul consemnează 'suspiciuni extrem de întemeiate' potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele.

Primul caz datează din 12.11.2011 în localitatea Lovni Dol, când a fost aruncat în aer un depozit deținut de societatea Emco. În consecință a fost distrusă o cantitate importantă de muniții și explozibili care urma să fie exportată în Georgia. S-a stabilit că proprietarul societăților comerciale ale căror produse se aflau stocate în depozitul afectat este comerciantul de arme bulgar Emilian Gebrev.

Al doilea caz datează din 2015, când a sărit în aer un depozit de arme produse de fabrica BMZ-Sopot situată în apropierea localității Ivanovo. Potrivit informațiilor Ministerului Economiei bulgar, o parte a producției distruse aparținea de asemenea societății comerciale Emco.

O altă explozie - a treia - în același an a avut loc la o unitate de producție a fabricii BMZ-Sopot.

La 31.05.2015, un incendiu a izbucnit în clădirea fostului Institut pentru tehnologie specială din Sofia. Incidentul face obiectul unei anchete într-o altă procedură preliminară. În urma incendiului au fost distruse dovezile materiale adunate în cazul exploziilor la depozitele fabricii BMZ-Sopot din Ivanovo. Conform concluziei expertizei tehnice, focul a izbucnit nu din cauza unei aprinderi spontane.

În fine, al patrulea caz a avut loc în 2020 în zona orașului Maglij, când a sărit în aer un depozit pentru capsule detonante la uzina Arsenal, Kazanlak, un obiectiv de importanță strategică pentru securitatea națională a Bulgariei.

Cele patru accidente prezintă similitudini, care, în același timp, le deosebesc de alte cazuri de explozie în depozite similare în aceeași perioadă, potrivit expertizei efectuate. În toate cele patru explozii, produsele distruse au fost destinate exportului în Georgia și Ucraina, a subliniat Siyka Mileva.

În baza informațiilor obținute de Sofia în cadrul cooperării internaționale și a cercetărilor efectuate până în prezent de organismele abilitate bulgare, o ipoteză rezonabilă se conturează care leagă exploziile de pe teritoriul Bulgariei, tentativa de otrăvire a celor trei cetățeni bulgari, precum și 'crime grave' comise pe teritoriul altor țări, a adăugat ea, în aluzie la explozia, soldată cu doi morți, la un depozit de arme în Cehia în 2014 și la tentativa de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok a agentului dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

'Suntem în cooperare cu Republica Cehă pentru a încerca să determinăm existența unei filiere rusești', a adăugat Mileva.

Praga a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse că ar fi la originea exploziei din 2014, ceea ce a dus la o criză diplomatică cu Moscova, care a respins toate acuzațiile în acest caz. Gebrev deținea muniții în depozitul situat în apropierea localității cehe Vrbetice.

Într-o declarație, compania Emco, fără să răspundă direct la elementele anchetei, a acuzat Parchetul că acționează cu întârziere, după ce 'a ascuns activitățile serviciilor ruse ani de zile', conform AFP.

Potrivit unor surse militare ucrainene, citate de site-ul de investigații Bellingcat, această societate 'a jucat un rol crucial în întărirea capacității de apărare ucrainene atunci când integritatea teritorială a țării a fost amenințată'.

'Emco a fost singurul furnizor străin capabil să livreze armatei ucrainene muniție' compatibilă cu armele din epoca sovietică, a scris site-ul luni.

În cazul otrăvirii lui Gebrev trei ruși au fost inculpați anul trecut în contumacie, dintre care un ofițer GRU, considerat ca suspect în cazul Skripal. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău