Bugetul multianual al UE și sancțiunile contra Turciei, pe agenda Consiliului European care începe joi la Bruxelles

  • 10 Decembrie 2020 10:13
Bugetul multianual al UE și sancțiunile contra Turciei, pe agenda Consiliului European care începe joi la Bruxelles

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, în cadrul Consiliului European de iarnă, în încercarea de a depăși unele dezacorduri interne și pentru a face front comun în fața provocărilor externe, relatează DPA, preluat de Agerpres.

''Sunt încrezător că putem ajunge la un acord asupra pachetului comun pentru a permite implementarea rapidă atât a Cadrului financiar multianual (bugetul multianual al UE, n.red.), cât și a fondului de redresare'', a menționat președintele Consiliului European, Charles Michel, în scrisoarea de invitație adresată liderilor țărilor membre.

Premierul croat Andrej Plenkovic, care potrivit presei locale a prezentat simptome de COVID-19, nu va fi prezent la Bruxelles, iar Croația va fi reprezentată la acest summit de premierul sloven Janez Jansa.

Principalul subiect al summitului va fi pachetul în valoare de 1.800 miliarde de euro, reprezentând bugetul multianual al blocului comunitar (2021-2027) și fondul de redresare post-COVID-19, căruia Polonia și Ungaria s-au opus până acum din cauza condiționării acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Germania, care asigură în prezent președinția semestrială a Consiliului UE, a mediat miercuri un compromis cu Varșovia și Budapesta, ceea ce sporește șansele pentru o depășire a impasului actual. Dacă toate celelalte 24 de state membre sunt de acord cu compromisul, atunci Polonia și Ungaria ar putea renunța la veto-ul exprimat până acum. Dacă propunerea va fi respinsă, atunci în ianuarie va fi disponibil doar un buget de urgență.

Adoptarea bugetului multianual al UE este o condiție esențială pentru a se înregistra progrese într-un alt dosar important - stabilirea țintelor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Propunerea acestui obiectiv a fost făcută în septembrie de Comisia Europeană. Statele membre ar urma să susțină această propunere, însă unele, precum Polonia, sunt reticente întrucât economiile lor se bazează masiv pe exploatarea cărbunelui.

Unele țări din UE vor susține foarte probabil această țintă numai după ce va fi convenit bugetul multianual al UE.

Un alt subiect dezbătut de liderii statelor UE va fi reprezentat de relațiile cu Turcia. După ce au amenințat Ankara cu sancțiuni suplimentare în legătură cu studiile seismice din Mediterana Orientală, liderii europeni vor reveni probabil asupra acestui dosar pentru a examina posibilii pași viitori. În special Ciprul a solicitat o abordare mai dură față de Turcia, dar alte țări membre sunt reticente de teama escaladării diferendului. Mai puțin controversată va fi adăugarea de noi nume pe o listă de sancțiuni existentă deja.

Referitor la Brexit, nu este de așteptat ca liderii statelor UE să adopte vreo decizie oficială la acest summit. În schimb, ei vor fi informați de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care miercuri a convenit cu premierul britanic Boris Johnson să ia până la finalul săptămânii o decizie asupra negocierilor comerciale post-Brexit.

După recentele atacuri teroriste din Europa, liderii UE au promis să consolideze protecția blocului comunitar și să adopte măsuri preventive. Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan în acest sens, printre care propuneri de sporire a supravegherii și a distribuirii de date. Este de așteptat ca liderii țărilor membre să susțină strategia propusă de executivul comunitar. Discuțiile dintre ei vor aborda și amenințările teroriste din mediul online.

Nu în ultimul rând, va fi abordat răspunsul coordonat la pandemia de COVID-19; liderii europeni vor dezbate strategiile de vaccinare în UE și la nivel global. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău