Bugetul de Stat pentru anul 2020, votat în lectură finală. Propunerile și amendamentele opoziției au fost respinse

  • 19 Decembrie 2019 14:34
Bugetul de Stat pentru anul 2020, votat în lectură finală. Propunerile și amendamentele opoziției au fost respinse

Parlamentul a aprobat astăzi, după câteva ore de discuții în contradictoriu, proiectul legii politicii bugetar-fiscale și al legii bugetului în lectură finală.

Deputații Blocului Acum au venit cu mai multe propuneri și amendamente, marea majoritate a cărora a fost însă respinsă. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Bugetul de stat prevede venituri de 44 de miliarde de lei și cheltuieli de 51,5 miliarde. La cheltuieli, sunt prevăzute peste 70 de proiecte finanțate din surse externe în valoare de 4,8 miliarde de lei, cea mai mare sumă urmând să fie direcționată pentru construcția și reparația drumurilor.

Deputații Blocului ACUM au propus un șir de amendamente care prevedeau alocații majorate pentru un șir de cheltuieli, sau redirecționarea altora. Opoziția parlamentară a propus de asemenea adoptarea unei legi care să pună moratoriu pe achitarea din bugetul de stat a fraudei bancare din 2014, inițiativă respinsă cu votul socialiștilor și democraților.

Liderul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari, a propus în schimb să fie redusă sumă prevăzută pentru achitarea datoriilor pentru a putea fi finanțate un șir de proiecte.

Dar și această propunere a fost respinsă. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Politica fiscală și vamală, votată în lectură finală, prevede mai multe modificări precum diminuarea impozitului aplicat donațiilor, modificarea termenului de achitare a accizelor. De asemenea, se extinde și se majorează acciza pentru automobilele de lux. Astfel, la importul mașinilor mai scumpe de 35 de mii de euro va fi achitat suplimentar o taxă de 2% din valoarea autoturismului, care va crește în funcție de prețul mașinii, astfel încât va ajunge până la 10%, pentru cele cu o valoare de peste 90 de mii de euro. De asemenea, se prevede reducerea de la 300 la 200 de euro a valorii neimpozabile a coletelor poștale.

Deși anterior Partidul Socialiștilor a criticat trecerea la o cotă unică de impozitare a persoanelor fizice, sau majorarea TVA pentru domeniul HoReCa, proiectul politicii fiscale și vamale nu prevede schimbări în acest sens.

În aceleași timp, din 2020 companiile internaționale de IT, precum Facebook sau Google, precum și o serie de aplicații electronice, vor fi obligate să se înregistreze în R.Moldova și să achite TVA. Guvernul speră să obțină, astfel, cel puțin 100 de milioane de lei. Opoziția a cerut anularea cu un an a implementării acestor prevederi, dar Guvernul a acceptat amânarea lor doar până pe întâi aprilie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău