Bruxelles-ul tranșează criza din Republica Moldova (Revista presei)
-
10 Februarie 09:57
![Bruxelles-ul tranșează criza din Republica Moldova (Revista presei) Bruxelles-ul tranșează criza din Republica Moldova (Revista presei)](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252348-206680.jpg)
Presa de la Chișinău scrie despre ultimele evoluții în criza energetică din Republica Moldova, cum Bruxelles-ul va tranșa această criză, dar și despre omul care se află în spatele „gazului rusesc”.
Bruxelles-ul tranșează criza din Republica Moldova, titrează Verdica. Până la sfârșitul anului 2026, infrastructura energetică moldovenească va fi debranșată complet de Rusia și integrată în sistemul energetic european. Acest lucru va rezolvă practic toate problemele Republicii Moldova, pe de o parte, prin edificarea și consolidarea propriului sistem energetic, deconectat de Transnistria, iar, pe de altă parte, prin lipsirea regimului secesionist de la Tiraspol de cea mai importantă finanțare – banii care proveneau din vânzarea curentului electric pe malul drept al Nistrului. Marți, 4 februarie, Comisia Europeană și Republica Moldova au convenit asupra unei strategii pentru următorii doi ani care să asigure independența energetică și reziliența Moldovei. Această strategie urmărește un obiectiv dublu: protejarea Republicii Moldova de energia nesigură rusească și integrarea deplină a acesteia în piața energetică a UE. Conform acestui act, sprijinul total pentru Chișinău ar ajunge la 250 de milioane de euro pentru 2025, din care 100 de milioane vor fi furnizați de UE până la jumătatea lunii aprilie a.c. Pe lângă asistența generală acordată Chișinăului, potrivit aceleiași strategii, Bruxelles-ul pune și la dispoziția Tiraspolului 60 de milioane de euro, cu anumite condiții. Pentru moment, Tiraspolul nu s-a grăbit să ofere un răspuns Chișinăului. Miercuri, administrația separatistă a prelungit, până pe 10 martie a.c., situația de urgență. Regimul secesionist are în față două opțiuni: fie acceptă condițiile Bruxelles-ului, fie optează pentru gaze rusești din Rusia prin firme ungare.
Tiraspolul nu are cum să accepte condițiile UE-RM, scrie într-o analiză pentru IPN jurnalistul Valeriu Vasilică, cu referire la ajutorul propus de Uniunea Europeană și Chișinău pentru depășirea crizei energetice din regiune. Astăzi, 10 februarie, este ultima zi în care Republica Moldova livrează gaze naturale în stânga Nistrului, în baza grantului în valoare de 20 de milioane de dolari, oferit de Uniunea Europeană cu scopul de soluționare pe termen scurt a crizei energetice în această regiune, începută pe data de 1 ianuarie, din cauza întreruperii livrării gazelor rusești. Teoretic, tot astăzi ar fi putut începe livrările de gaze în baza celui de-al doilea grant oferit de UE, în valoare de 60 de milioane de dolari pentru soluționarea crizei într-o perspectivă medie – până la încheierea sezonului de încălzire. La acest moment putem spune cu suficientă siguranță că prima livrare se va încheia, iar cea de-a doua nu va începe foarte curând, sau chiar niciodată, crede autorul. Pe de o parte, pentru că liderii regimului separatist de la Tiraspol ar putea să nu accepte condițiile înaintate în schimbul livrării gratuite a gazelor europene, din cauza riscurilor mari pentru ei înșiși. Pe de altă parte, pentru că nu vor avea acceptul Kremlinului, iar Kremlinul nu va accepta, pentru că nu și-a îndeplinit scopurile pentru care a inițiat criza energetică în regiunea transnistreană. Guvernarea de la Chișinău trebuie să ia în calcul și o astfel de răsturnare de lucruri.
TV 8 relatează despre „Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas”. Intermediarul de la Chișinău, prin care Federația Rusă ar fi intenționat să asigure regiunea transnistreană cu gaz, ascunde în spatele său scandaluri mediatice regionale și afaceri mai vechi cu iz rusesc. Patronul companiei, Arcadie Vicol, a încheiat în ultimii patru ani mai multe contracte de milioane cu instituții de stat. Jurnaliștii de la TV8 au investigat activitatea firmelor lui Vicol și a descoperit implicarea acestuia în afaceri cu oligarhi din Donbass și participarea la acțiuni, aparent concertate, de achiziție a unor uzine de chimicale din România. Compania „Natural Gaz D.C.” a devenit vedetă a știrilor la începutul acestui an după ce s-a aflat că ar fi fost selectată de „Tiraspoltransgaz” să furnizeze așa-zisul gaz umanitar promis de Rusia regiunii transnistrene, după ce tot autoritățile ruse au sistat livrările din prima zi a lui 2025. „Natural Gaz” a semnat un contract cadru cu „Tiraspoltransgaz” pe 14 ianuarie, chiar în ziua în care nerecunoscutul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii s-a întors de la Moscova, unde a discutat subiectul energetic. Bănuit că ar face jocul Rusiei, în detrimentul intereselor statului, fondatorul companiei „Natural Gaz” Arcadie Vicol a fost chemat să dea explicații la Serviciul de Informații și Securitate. Premierul Dorin Recean a comentat scurt subiectul, lăsând să se înțeleagă că agentul economic ar fi implicat în jocul Moscovei. SRL „Natural Gaz D.C.” a fost fondată în octombrie 2019 și îl are în calitate de acționar majoritar pe Arcadie Vicol. Acesta a ocupat anterior funcții importante la întreprinderile Moldovagaz, Metalferos și Calea Ferată, iar presa a scris că a fost apropiat de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În ultimii ani, „Natural Gaz” a ajuns cel mai mare jucător de pe piața liberă de gaze naturale. Alte detalii găsiți pe pagina de internet a TV8.
Europa Liberă explică „De ce jumătate din populație încă declară că vorbește „moldovenește”. În 35 de ani de la trecerea la grafia latină, a crescut numărul celor care spun că vorbesc limba română, și nu „moldoveneasca”. Totuși, creșterea este lentă, iar specialiștii spun că, pentru a dezrădăcina denumirea greșită, nu e suficientă schimbarea Constituției. Recensământul din 2024 arată că, pentru o treime din populație, limba maternă este româna, cu 9% mai mulți decât la numărătoarea precedentă, din 2014. Totuși, jumătate din populație continuă să-și numească limba maternă „moldovenească” – o sintagmă creată în perioada sovietică și recunoscută ca fiind greșită de comunitatea academică. Pentru unii participanți la recensământ, a fost o chestiune de principiu ca limba pe care o vorbesc să fie consemnată drept „română”. Pentru alții, denumirea limbii nu este un subiect care să-i preocupe în mod special. Iar o altă categorie insistă ca limba oficială a R. Moldova să fie numită în continuare „moldovenească”.