Brexit-ul este parte a unui 'arc de instabilitate' din jurul UE, spune Charles Michel

  • 28 Septembrie 2020 19:00
Brexit-ul este parte a unui 'arc de instabilitate' din jurul UE, spune Charles Michel

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este parte a unui 'arc de instabilitate' care a apărut în jurul UE, a afirmat luni președintele Consiliului European, Charles Michel, plasând Brexit-ul pe un palier similar cu amenințările constituite de Turcia, Rusia, Libia și Siria, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

'Un arc de instabilitate s-a conturat de jur împrejurul nostru', a spus Michel, într-un discurs online pentru think-tank-ul Bruegel de la Bruxelles, specializat în probleme economice.

'La vest, Brexit. Rezultatul a zguduit Uniunea Europeană. Această alegere a suveranității naționale a fost simțită ca un eșec al construcției europene', a menționat președintele Consiliului European, care conduce summiturile Uniunii.

'Adevărul este că britanicii se confruntă cu o dilemă. Ce model de societate doresc?', a continuat el.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, la 31 ianuarie după 47 de ani de parteneriat, spre imensul regret al liderilor UE, care insistă acum ca Londra să accepte consecințele economice ale unor legături mai slabe.

Procesul de negociere a unor noi relații comerciale și de găsire a unui loc nou în lume pentru Marea Britanie se dovedește complicat și dezvăluie divizări în interiorul partidelor politice, al societății și chiar al guvernului.

Atât UE, cât și Regatul Unit, care au început luni, la Bruxelles, o săptămână de discuții decisive, au spus că un acord post-Brexit este încă departe și că persistă diferențe în privința aplicării acordului de divorț convenit anterior.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău