Brexit | Principalele scenarii după eșecul aprobării Acordului de retragere în Parlamentul britanic

  • 13 Martie 2019 11:01
Brexit | Principalele scenarii după eșecul aprobării Acordului de retragere în Parlamentul britanic

După ce Parlamentul britanic a respins marți, pentru a doua oară, Acordul de retragere negociat de Londra cu Bruxelles-ul, concretizarea Brexitului este mai nesigură ca niciodată, relatează miercuri AFP, prezentând principalele scenarii, cu 17 zile înaintea datei stabilite pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Primul scenariu ar fi un Brexit fără acord. Parlamentarii britanici votează miercuri dacă să aprobe sau să respingă o ieșire din UE fără acord, pe 29 martie. În cazul absenței unui acord, Regatul Unit ar pune capăt, de pe o zi pe alta, unei perioade de 46 de ani de apartenență la UE, părăsind piața unică și uniunea vamală fără o perioadă de tranziție.

Acest scenariu, de care se tem mediile economice, ar provoca perturbări importante ale schimburilor dintre Regatul Unit și UE. Numeroși parlamentari britanici se opun unei astfel de perspective, dar anumiți apărători fervenți ai Brexitului consideră că ''absența unui acord este mai bună decât un acord prost".

Dacă deputații britanici refuză să părăsească UE fără acord, un nou vot este prevăzut să aibă loc joi. Acesta vizează amânarea Brexitului pe o perioadă limitată de timp, care să permită noi consultări între liderii britanici și cei europeni. Orice prelungire va trebui însă să fie atent justificată, au atenționat statele membre ale UE, care vor trebui să aprobe cu unanimitate o decizie în acest sens.

Dar consimțământul liderilor europeni pentru o redeschidere a discuțiilor pe marginea unui nou acord de retragere pare foarte nesigur, după concesiile făcute luni seara. "Nu va mai fi o a treia șansă", a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În cazul în care liderii europeni acceptă reluarea negocierilor, alegerile europarlamentare din 23-26 mai complică situația.

"Dar ce am face în trei, patru luni, ce nu am făcut deja?" se întreabă o sursă apropiată Bruxelles-ului. Dacă Regatul Unit cere o amânare, "cei 27 ar putea să răspundă propunând, de exemplu, un an pentru a lucra cum trebuie la o alternativă".

"Marea temere a liderilor din cele 27 de state membre este să aprobe o amânare care în final nu ar servi decât întârzierii unui Brexit dur până la începutul verii", potrivit unui înalt responsabil european.

În cazul în care s-ar cere o amânare mai lungă, care să depășească câteva săptămâni, "ar trebui să existe o justificare valabilă, cum ar fi organizarea de alegeri, a unui referendum sau modificarea poziției britanice", a adăugat sursa citată de AFP.

Un alt scenariu ar fi cel al organizării unui nou referendum sau a unui scrutin legislativ.

Opțiunea unui nou referendum a fost solicitată de câțiva zeci de parlamentari britanici pro-europeni. Șeful opoziției, laburistul Jeremy Corbyn, și-a declarat recent, din vârful buzelor, sprijinul pentru o consultare populară.

Theresa May refuză însă să ia în calcul o nouă consultare a populației, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de o amânare a Brexitului combinată cu o schimbare de guvern sau cu noi alegeri care să facă posibilă o astfel de variantă. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău