Brexit | Boris Johnson obține respingerea urmăririi în justiție pentru presupuse minciuni

  • 07 Iunie 2019 16:29
Brexit | Boris Johnson obține respingerea urmăririi în justiție pentru presupuse minciuni

Fostul ministru de extern britanic Boris Johnson a obținut vineri, la Înalta Curte din Londra, respingerea urmăririi în justiție începute contra sa pentru că ar fi mințit în timpul campaniei pentru referendumul privind Brexitul, din 2016, transmit Reuters și AFP.

Judecătorii Înaltei Curți din Londra au declarat că motivația deciziei de vineri va fi publicată la o dată ulterioară.

Favorit la succesiunea premierului Theresa May, Johnson fusese acuzat că a mințit cu bună știință, când era primar al Londrei, atunci când a afirmat că Regatul Unit contribuie în fiecare săptămână cu 350 de milioane de lire sterline (400 milioane de euro) la bugetul Uniunii Europene.

Potrivit datelor Comisiei Europene, contribuția netă săptămânală a Regatului Unit s-a ridicat la 135 de milioane de lire sterline (154 de milioane de euro) în perioada 2010-2014.

Absent de la audiere, Boris Johnson a introdus un recurs pentru a împiedica urmărirea sa în justiție, după ce un judecător de la tribunalul londonez din Westminster a decis, săptămâna trecută, să îl citeze în cadrul acestor acuzații privind fapte grave comise în timpul mandatului său de primar al Londrei.

''Singura concluzie rațională care ar fi trebuit să fie luată (de judecător) este că aceste acuzații sunt motivate politic și deci jignitoare'', a pledat vineri Adrian Darbishire, avocatul lui Boris Johnson.

''Democrația presupune un leadership responsabil și onest din partea persoanelor ce ocupă funcții publice'', a spus Lewis Power, avocatul reclamantului, omul de afaceri Marcus Ball. Anterior deciziei luate vineri de Înalta Curte de la Londra, Bell a precizat că nu va renunța până nu vor fi epuizate toate căile de atac în acest caz.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău