Boris Johnson: Marea Britanie trebuie să facă mai mult pentru a combate rasismul
-
01 Aprilie 2021 16:55
Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că studiul privind inegalitățile rasiale comandat de guvern, care a concluzionat că nu mai există rasism instituțional în Marea Britanie, este încurajator, dar că mai sunt multe lucruri de făcut pentru a rezolva această chestiune, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Tot joi, Downing Street a informat că un înalt consilier de culoare al prim-ministrului, Samuel Kasumu, și-a anunțat demisia, la o zi după apariția acestui raport care a provocat un scandal pentru că a părut să minimalizeze amploarea rasismului în societatea britanică, potrivit AFP.
Raportul de miercuri realizat de Comisia privind disparitățile rasiale și etnice, comandat după protestele Black Lives Matter de vara trecută, a spus că factorii geografici, familiali și socio-economici joacă un rol mai mare în viața oamenilor decât rasa.
Cu toate acestea, concluziile studiului au fost condamnate de activiști, care susțin că este o minimalizare a situației reale.
"Nu vreau să spun că guvernul este de acord cu tot ce este în el, dar sunt elemente originale și stimulante în el, iar oamenii trebuie să îl citească și să judece singuri", a spus Johnson.
"Sunt câteva chestiuni grave cu care se confruntă societatea noastră și care au legătură cu rasismul, iar noi trebuie să facem mai mult pentru a le rezolva. Trebuie să înțelegem gravitatea problemei", a declarat el.
Downing Street a anunțat că Samuel Kasumu, consilier pentru minorități naționale al lui Johnson, demisionează, precizând însă că plecarea nu are nicio legătură cu raportul.
Samuel Kasumu "își va părăsi postul în mai, așa cum era prevăzut de mai multe luni", a spus un purtător de cuvânt al guvernului.
El a precizat că este "complet incorect" să se facă vreo legătură între demisie și apariția raportului comandat de guvern după mișcarea Black Lives Matter.
Raportul concluzionează că Marea Britanie "nu este rasistă instituțional" și ar putea fi chiar un model pentru alte țări. Documentul mai relevă că "majoritatea inegalităților (...) nu își au originea în rasism" și subliniază progresele realizate în acest domeniu, recunoscând în același timp că rasismul este prezent.
Raportul, care conține 24 de recomandări, a stârnit furia militanților anti-rasism și opoziției laburiste, care subliniază inegalitățile profunde ale căror victime sunt minoritățile etnice în numeroase domenii.