Bonele vor putea activa în bază de patentă

  • 22 Decembrie 2022 15:57
Bonele vor putea activa în bază de patentă

Serviciile de îngrijire individualizată a copilului, dar și serviciile de îngrijire de tip familial, vor putea fi prestate în baza patentei de întreprinzător. Prevederea se conține într-un proiect de lege aprobat de deputați, transmite IPN.

În acest mod se urmărește legalizarea activității de îngrijitor/îngrijitoare calificat/ă a copiilor cu vârsta de până la trei ani. Ținând cont de siguranța copiilor, se propun cerințe adiționale specifice eliberării și suspendării sau retragerii patentei pentru genurile respective de activitate.

Autorii proiectului, care sunt deputații PAS, consideră că aplicarea noii legi va permite evitarea achitării muncii în plic la remunerarea persoanelor care prestează servicii alternative de îngrijire a copiilor. De asemenea, cadrul nou va oferi oportunități de asigurare medicală și socială a îngrijitorilor, prin impunerea unui regim fiscal simplu, accesibil și atractiv. În mod obligatoriu, proiectul ține cont de necesitatea asigurării unui mediu sigur pentru copiii beneficiari.

Proiectul a fost elaborat în colaborare cu UNFPA Moldova, UN Women, UNICEF și GIZ Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău