Bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces

  • 29 Septembrie 2022 13:46
Bolile cardiovasculare se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces

Bolile cardiovasculare rămân ucigașul numărul unu din lume, provocând aproape 18,6 milioane de decese anual. Acestea reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge ce includ bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni. Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV apar în țările cu venituri mici și medii, așa cum este și Republica Moldova, unde BCV se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces, reprezentând circa 58% din totalul deceselor și acest nivel fiind înalt pe parcursul ultimelor două decenii, transmite IPN.

Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale a inimii, marcată pe 29 septembrie. Peste 85% din decesele cauzate de bolile cardiovasculare sunt provocate de atacurile de cord și accidentul vascular cerebral și aproape o treime din aceste decese apar prematur la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.

Anul acesta Ziua mondială a inimii are genericul „Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”, îndemnând pe fiecare persoană să se implice în cel mai bun mod cu inima pentru umanitate, natură și pentru sine. „Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cardiovasculare, ucigând șapte milioane de oameni în fiecare an. Fie că este vorba despre acțiuni imediate, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de utilizarea transportului, sau eforturi pe termen lung, cum ar fi implementarea legislației privind aerul curat, fiecare dintre noi își poate aduce aportul pentru a face planeta mai sănătoasă”, se arată într-un comunicat de presă al ANSP.

Instituția mai menționează că alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool, stresul, toți acești factori dublează riscul unui atac de cord. Adoptarea unui mod de viață sănătos, menținerea în limitele normei a tensiunii arteriale, a greutății corporale, a nivelului de colesterol și glucoză în sânge, reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.

Pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, specialiștii recomandă reducerea cantității de sare, zahăr și grăsimi din alimentația zilnică, renunțarea la tutun, activitatea fizică sistematică și evitarea consumului nociv de alcool etc.

De Ziua mondială a inimii, centrele de sănătate publică ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, organizații obștești, alți parteneri la nivel local vor organiza activități de informare și comunicare pentru populație privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău