Bogdan Aurescu: Am cerut Comisiei Europene și lui Josep Borrell un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova, astfel încât să facă față refugiaților și unei posibile crize energetice

  • 07 Martie 2022 09:06
Bogdan Aurescu: Am cerut Comisiei Europene și lui Josep Borrell un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova, astfel încât să facă față refugiaților și unei posibile crize energetice

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu a transmis, într-un interviu acordat Times Radio, în care spune că, împreună cu colegul său austriac, Alexander Schallenberg, a adresat o scrisoare Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, cerând un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova pentru a face față atât valului de refugiați din Ucraina dar și unei posibile crize energetice, informează g4media.ro.

Potrivit sursei citate, despre refugiații care au ajuns în România, ministrul a afirmat că 72.000 au rămas în țară și aproape 3.000 dintre ei au cerut deja protecție în calitate de solicitanți de azil.

”Împreună cu colegul meu austriac, domnul Schallenberg, am adresat o scrisoare Comisiei și Înaltului Reprezentant Borrell, cerând un pachet consistent de asistență pentru Republica Moldova pentru a face față refugiaților, precum și un posibilă nouă criză energetică și cu alte provocări care decurg din această criză, din punct de vedere economic și așa mai departe”, a spus ministrul de Externe.

Bogdan Aurescu a precizat că ”este foarte important să sprijinim Republica Moldova”. ”Transnistria nu este o țară, este doar o provincie separatistă, pe care nimeni nu o recunoaște. Tot cu această ocazie, aș dori să reiterez sprijinul deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale internaționale recunoscute”, a afirmat ministrul Aurescu.

Despre războiul din Ucraina, Bogdan Aurescu a spus că, ”până acum, peste 234.000 de cetățeni ucraineni au trecut granița din Ucraina și peste 72.000 de cetățeni ucraineni au rămas în România, în acest moment”. ”Aproape 3.000 dintre ei au cerut deja protecție în calitate de solicitanți de azil”, a mai declarat ministrul, precizând că România a ajutat mai multe misiuni străine din Ucraina să-și repatrieze personalul.

”Așadar, suntem deschiși tuturor cetățenilor ucraineni și ai altor țări să evacueze în siguranță. Ne-am descurcat, până acum, cu această situație foarte dificilă, dar cifrele sunt în creștere. Vom vedea câți dintre ei vor veni în zilele următoare”, a mai spus ministrul de Externe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău