BNM | Rata anuală a inflației în luna mai a scăzut

  • 12 Iunie 2018 19:38
BNM | Rata anuală a inflației în luna mai a scăzut

Rata anuală a inflației în luna mai anul curent a constituit 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale mai puțin față de luna precedentă și a ieșit anticipat (în conformitate cu prognozele publicate anterior) sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%. Dinamica inflației în luna mai a fost determinată de cererea agregată modestă și de efectul unei perioade de bază înalte din anul 2017.

Pentru perioada următoare, Banca Națională a Moldovei anticipează o cerere agregată modestă, însă aproape de potențial, care va genera în continuare presiuni dezinflaționiste, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției bancare.

Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației, 1,7 puncte procentuale, au înregistrat prețurile la produsele alimentare. Inflația de bază și prețurile la combustibili au avut un impact de 1,1 și, respectiv, 0,5 puncte procentuale. Prețurile reglementate au generat o contribuție negativă de minus 0,5 puncte procentuale, cu 0,1 puncte procentuale inferioară lunii precedente.

Rata lunară a inflației de bază în luna mai a înregistrat o creștere de 0,4%. Cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la componentele „cultură și odihnă”, ca urmare a majorării cu 43,6% a prețurilor la turismul peste hotarele țării, și la „țigări”, 1,2%. O diminuare a prețurilor a înregistrat segmentul „educație și învățământ”, ca urmare a scăderii plăților pentru creșe și grădinițe de copii cu 2,4% și „autoturisme și remorci”, 1,5%.

Micșorarea prețurilor la produsele alimentare față de luna aprilie 2018 cu 0,5% a fost condiționată în special de scăderea prețurilor la ouă (-18,4%), la legume proaspete (-3,1%), la zahăr (-1,8 %) și la produse lactate și lapte (-1,2%). Concomitent, prețurile la produsele alimentare s-au majorat ca urmare a sporirii prețurilor la cartofi (19,8%), la fructe proaspete (0,9%) și la băuturi alcoolice (0,4%). Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 0,3% față de nivelul lunii precedente.

În luna mai 2018, prețurile la combustibili s-au majorat cu 1,8% față de nivelul lunii precedente. Această evoluție a fost influențată, preponderent, de creșterea prețurilor la carburanți, cu 3,6%, generând o contribuție de 1,9 puncte procentuale. Dinamica acestora a fost cauzată de majorările de prețuri la benzină și motorină conform tendinței prețurilor la petrol pe piața internațională.

Începând cu a doua jumătate a trimestrului III, BNM menționează intensificarea riscurilor asociate perspectivei inflației. Acestea derivă din creșterea prețurilor internaționale la petrol și materii prime, incertitudinea cu privire la durata acestei creșteri (care împreuna cu alți factori ar putea determina deciziile aferente tarifelor la serviciile reglementate în 2019), disensiunile comerciale dintre principalii actori ai economiei mondiale, vulnerabilitatea prețurilor la produsele agricole autohtone față de condițiile meteorologice, și respectiv incertitudinile privind recolta din anul 2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău