BNM: În perioada următoare rata anuală a inflației va continua să fie sub limita inferioară

  • 14 Iunie 2021 12:59
BNM: În perioada următoare rata anuală a inflației va continua să fie sub limita inferioară

Conform ultimelor prognoze ale Băncii Naționale a Moldovei, în perioada următoare rata anuală a inflației va fi în continuare sub limita inferioară a intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5%, considerată optimă pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Apoi, începând cu trimestrul IV, va reveni în intervalul țintei și se va afla în apropierea acesteia până la finele perioadei de prognoză, transmite IPN.

Într-un interviu pentru presă, guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat că rezultatul respectiv va fi obținut ca urmare a deciziilor de politică monetară pe care le-a întreprins în ultimele trimestre Banca Națională  pentru a atenua efectele negative ale pandemiei asupra economiei naționale și a readuce inflația în intervalul țintit. Totodată, prognoza pornește de la deciziile de politică monetară pro-activă promovată de BNM, care are drept obiectiv fundamental asigurarea și menținerea stabilității prețurilor.

„Însă nu depinde totul de mandatul băncii centrale. Acțiunile BNM de politică monetară trebuie să fie însoțite de politica fiscală și cea economică din partea guvernului pentru recuperarea economiei”, a menționat guvernatorul.

Potrivit lui, Banca Națională a Moldovei permanent monitorizează cu precauție situația macroeconomică internă și cea externă ca, la momentul oportun, să vină cu măsuri necesare bazate pe instrumentele BNM pentru a atinge obiectivul său fundamental – de asigurare și menținere a stabilității prețurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău