Trei ani de la atacurile teroriste de la Paris, soldate cu decesul a 130 de persoane

  • 13 Noiembrie 2018 16:05
Trei ani de la atacurile teroriste de la Paris, soldate cu decesul a 130 de persoane

Premierul francez, Edouard Philippe și primarul Parisului, Anne Hidalgo, au condus comemorările de marți, la împlinirea a trei ani de la atacurile coordonate ale grupării extremiste Stat Islamic (ISIS), la Paris, din noiembrie 2015, soldate cu moartea a 130 de oameni.

În fața sălii de spectacole Bataclan, unde 90 de persoane au fost împușcate mortal în timpul unui concert rock, numele celor care au decedat au fost citite solemn, cu voce tare. Demnitari, între care și primarul Londrei, Sadiq Khan, au ținut un moment de reculegere, cu capetele plecate.

Atacurile au început cu explozii provocate de atacatori sinucigași lângă Stade de France, în timpul unui meci de fotbal la care era prezent și președintele francez de la acea vreme, Francois Hollande, au continuat cu numeroase împușcături și cu un atac sinucigaș, la cafenele și restaurante din oraș. Au fost cele mai sângeroase atacuri din Franța, de după Al Doilea Război Mondial. Pe lângă cei 130 de oameni uciși, peste 400 au fost răniți, mulți dintre aceștia grav. Șapte atacatori, majoritatea având cetățenie franceză sau belgiană, au fost uciși. Câțiva dintre ei luptaseră în Siria și toți erau afiliați grupării Stat Islamic.

Marți dimineață, ministrul francez de interne, Christopher Castaner, a avertizat că amenințarea atacurilor teroriste este încă ridicată, chiar dacă ISIS a fost mult slăbită în ultimul an și înlăturată din fiefurile sale din Siria și Irak. ISIS a revendicat atacurile de la Paris, afirmând că acestea au fost un răspuns la participarea Franței la raiduri aeriene împotriva unor obiective ale ISIS din Siria și Irak. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău