Blocul electoral ACUM a atacat în instanță hotărârea CEC privind stabilirea secțiilor de vot peste hotare

  • 23 Ianuarie 2019 11:23
Blocul electoral ACUM a atacat în instanță hotărârea CEC privind stabilirea secțiilor de vot peste hotare

Co-președinta Blocului, Maia Sandu, susține că la adoptarea acestei hotărâri au fost neglijate prevederile exprese ale Codului electoral, potrivit cărora, la stabilirea numărului și amplasării secțiilor de vot peste hotare trebuie să se țină cont de prezența la vot la ultimul scrutin și de rezultatele înregistrării prealabile.

Potrivit Maiei Sandu, urmau să fie deschise mai multe secții de vot în afara țării, în plus, ar fi trebuit să fie amplasate în așa mod încât să cuprindă cât mai mult localitățile unde sunt mai mulți cetățeni moldoveni.

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că Blocul electoral ACUM i-a solicitat CEC să permită votul cu pașaportul expirat, în caz contrar, va ataca instituția în judecată.

Amintim că și Partidul Socialiștilor, care cere mai multe secții de votare în Rusia, a atacat în instanță hotărârea CEC privind secțiile de votare peste hotare și hotărârea Guvernului la Curtea Constituțională.

Potrivit hotărârii Guvernului și a CEC, în afara țării urmează să fie deschise 125 de secții, cu 25 mai mult decât la scrutinul prezidențial. Autoritățile susțin de asemenea că mai mulți cetățeni din afara țării vor putea vota, datorită faptului că a fost majorat numărul maxim de buletine de vot per secție de la 3.000 la 5.000.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău