Blocul ACUM | Discuțiile cu PSRM rămân deschise privind pachetul de inițiative legislative, dar asta nu necesită crearea unei coaliții de guvernare

  • 10 Aprilie 2019 12:54
Blocul ACUM | Discuțiile cu PSRM rămân deschise privind pachetul de inițiative legislative, dar asta nu necesită crearea unei coaliții de guvernare

Blocul ACUM anunță că este gata să discute cu Partidul Socialiștilor pe marginea pachetului de inițiative legislative de dezoligarhizare a statului, inclusiv anularea sistemului electoral mixt, menționând că pentru aceasta nu este necesară crearea unei coaliții de guvernare.

„În contextul invitației lansate astăzi de către fracțiunea parlamentară a PSRM, Blocul ACUM rămâne consecvent angajamentului de eliberare a statului din captivitatea regimului oligarhic. Precizăm că Blocul ACUM rămâne deschis în continuare pentru discuții pe marginea pachetului de inițiative legislative de dezoligarhizare a statului, inclusiv anularea sistemului electoral mixt, fapt ce nu necesită crearea unei coaliții de guvernare cu PSRM. Aceste discuții cu fracțiunea PSRM sunt posibile pe platforma parlamentară transparentă și dacă există un angajament public ferm din partea PSRM în vederea demontării actualului regim mafiot”, se menționează într-o declarație remisă presei.

În același timp, Blocul ACUM reiterează necesitatea reluării ședințelor Parlamentului.

„Pentru realizarea celor menționate mai sus, Blocul ACUM cere în mod repetat reluarea de urgență a ședinței Parlamentului și revenirea în cadrul legal și constituțional. În acest sens, Blocul ACUM a înregistrat cererea adresată deputatului fracțiunii PSRM, domnul Eduard Smirnov, împuternicit să prezideze ședința de constituire a Parlamentului, întreruptă deliberat, pe o perioadă nedeterminată”, se mai spune în declarație.

Partidul Socialiștilor a invitat partidele membre ale Blocului ACUM să discute formarea unei majorități parlamentare. Discuțiile ar urma să aibă loc în ajunul ședinței Consiliului Republican al PSRM. Secretarul PSRM pentru ideologie Ion Ceban a precizat că în cazul în care nu se va ajunge la un consens cu blocul ACUM, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate.

Amintim că marți PSRM a lansat un șir de condiții pentru inițierea negocierilor în vederea creării unei alianțe de guvernare, inclusiv anularea legii prin care banii fraudați din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat, conferirea unui statut special limbii ruse – cel de limbă de comunicare interetnică. De asemenea, socialiștii cer sporirea împuternicirilor președintelui, inclusiv controlul asupra SIS,  funcția de președinte al Parlamentului, precum și ministerele Apărării și Afacerilor Externe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău