Bitcoin scade sub 60.000 de dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie

  • 16 Noiembrie 2021 14:37
Bitcoin scade sub 60.000 de dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie

Cotația bitcoin a scăzut marți cu peste 4%, ajungând sub nivelul de 60.000 dolari, pentru prima dată de la 1 noiembrie, transmite Reuters.

Cea mai importantă monedă digitală înregistrase săptămâna trecută un nivel record, 69.000 dolari, dar de atunci a scăzut cu 14%, ajungând la 58.600 dolari, și s-a redresat ușor, la 60.350 dolari, relatează Agerpres.

O altă criptomonedă globală importantă, ethereum, a scăzut marți cu 4,5%, la 4.355,40 dolari.

Analiștii apreciază că declinul nu vine în urma apariției unor știri, ci pare determinat de câștigurile înregistrate de investitori după creșterea de săptămâna trecută.

Din iunie, bitcoin și-a dublat valoarea pe fondul așteptărilor că vor fi adoptate din ce în ce mai multe tranzacții cu criptomonede.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcționează non-stop pentru a verifica tranzacțiile cu bitcoin.

În 8 noiembrie, valoarea de piață a tuturor criptomonedelor a depășit, pentru prima dată, pragul de 3.000 de dolari, grație apetitului firmelor din sectorul financiar tradițional și interesului investitorilor îngrijorați de evoluția inflației.

Piața criptomonedelor avea luni dimineață o valoare de 3.007 miliarde de dolari, potrivit portalului CoinGecko, care urmărește piața formată din cele peste 10.000 de criptomonede.

La fel ca și în alte situații, analiștii au dificultăți în a găsi o explicație pentru creșterea semnificativă înregistrată luni de prețul criptomonedelor.

"Piața criptomonedelor se umflă cu o viteză amețitoare", explică Ipek Ozkardeskaya, analistă la SwissQuote, adăugând că este vorba "pe de o parte de speculație, iar pe de alta de realitate".

Începând de la finele lunii octombrie, piețele americane au acces la un produs financiar de tip ETF, care este corelat cu bitcoin, ce permite investitorilor să parieze pe evoluția celei mai importante criptomonede fără a părăsi Wall Street.

De asemenea, spre deosebire de euro sau dolar, numărul de bitcoin este fixat la 21 de milioane, care sunt emiși gradual, o regulă care este imposibil să fie modificată fără controla întreaga rețea descentralizată.

În consecință, unii investitori estimează că criptomonedele sunt un mijloc de a se proteja împotriva inflației, care crește în Europa și America de Nord.

"Este o strategie extrem de riscantă, având în vedere cât de volatile sunt criptomonedele și că valoarea lor poate suferi de pe urma presiunii organismelor de reglementare și chiar a comentariilor de pe rețelele sociale", avertizează Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Bitcoin și ethereum reprezintă peste 40%, respectiv 20%, din piața tuturor criptomonedelor, volatilitatea fiind mai exacerbată pentru micile criptomonede

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău