Biserica rusă se implică agresiv în campania electorală din Republica Moldova (Revista presei)

  • 26 Septembrie 09:42
Biserica rusă se implică agresiv în campania electorală din Republica Moldova (Revista presei)

Ultimele luni au fost dominate de propaganda violentă declanșată de mașina de propagandă a Federației Ruse și pionilor ei din R. Moldova împotriva referendumului constituțional pentru integrare europeană, constată Mihai Isac într-un editorial publicat de deschide.md. Mass-media republicană și regională au dezvăluit folosirea unor înalți ierarhi și diferiți clerici din R. Moldova, care fac parte din structurile loacel ale Patriarhiei Ortodoxe Ruse, pentru a ataca dur orice formă de apropiere dintre R. Moldova și statele europene, dintre cetățenii R. Moldova și cei ai statelor occidentale. Reimperializarea politicii externe a Federației Ruse afectează direct ortodoxia basarabeană și relațiile dintre creștinii ortodocși români din România, Ucraina și R. Moldova, subliniază publicistul. De la pelerinaje cu tentă politică la Moscova și până la folosirea altarelor bisericilor ortodoxe din satele și orașele noastre pentru propagarea unui discurs al urii împotriva Europei, propaganda pro-rusă folosește orice mijloace pentru a ataca noțiunea de Moldovă europeană.

Biserica rusă, parte a războiului hibrid contra Moldovei, titrează DW. Biserica rusă se implică agresiv în campania electorală din Republica Moldova. Unii preoți afiliați Patriarhiei Ruse au fost surprinși de jurnaliști făcând propagandă anti-UE în timpul slujbelor religioase, scrie Vitalie Călugăreanu într-o analiză pt DW. Se întâmplă după așa-numitele pelerinaje la Moscova organizate pentru preoții moldoveni de către Patriarhia Rusă, la care au participat sute de preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei. Potrivit unor preoți, cei care au acceptat să meargă la Moscova s-ar fi întors cu carduri bancare și misiuni ce cad sub incidența articolului din Codul penal vizând trădarea de patrie. Misiunea preoților „pelerini” este să discrediteze referendumul pentru aderarea Moldovei la UE și pe președinta Maia Sandu în ultima lună de campanie electorală. Ziaristul subliniază că încă acum  opt ani Parlamentul a neglijat solicitarea Curții Constituționale de a institui mecanisme de sancționare a implicării bisericii în procesele electorale.

NewsMaker scrie că episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, și-a exprimat deschis sprijinul electoral pentru candidata la președinție Victoria Furtună, încălcând astfel recomandările Mitropoliei Moldovei, care interzic clericilor să se implice în politică. NordNews scrie că la o întâlnire preoțească recentă desfășurată la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel a elogiat-o pe Furtună, îndemnându-i pe credincioși să o susțină, subliniind că aceasta este „o creștină, o mamă și o soție exemplară” și că ar putea promova valori creștine în funcția de președinte. Gestul lui Marchel contravine ferm poziției oficiale a Mitropoliei Moldovei, exprimată în 21 august, care condamnă implicarea clerului în politică. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, părintele Ioan Moșneguțu, a denunțat public implicarea lui Marchel, considerând-o inadmisibilă.

Poligoanele de deșeuri din Moldova: de ce mii de gropi de gunoi amenință mediul și sănătatea oamenilor, explică Anticorupție.  În acest moment, mijlocul anului 2024, în Moldova există peste 1.100 de gunoiști. Majoritatea dintre ele sunt neautorizate, neîngrădite și situate în apropierea periculoasă a clădirilor rezidențiale, a corpurilor de apă sau a altor locuri publice. Anticoruție analizează cine este responsabil pentru amplasarea gunoiștilor, ce măsuri întreprinde Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a reduce impactul nociv al acestora și cum lucrează autoritățile de diferite niveluri la soluționarea acestei probleme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
20,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău