Biserica Romano-Catolică sărbătorește Sfintele Paști

  • 01 Aprilie 2018 08:10
Biserica Romano-Catolică sărbătorește Sfintele Paști

După participarea la comemorarea intrării solemne a lui Iisus în Ierusalim, în Duminica Floriilor, credincioșii romano-catolici au comemorat Patima și Moartea Domnului, în timpul Săptămânii Sfinte, iar astăzi întâmpină Învierea Domnului.

Sărbătoarea Paștelui este precedată, în timpul Săptămânii Sfinte, de comemorarea Patimii și Morții Domnului. În Joia Mare, dimineața, are loc celebrarea Liturghiei Crismei sau a Uleiurilor Sfinte. În această zi sunt permise doar două slujbe Liturghia Crismei și Liturghia Cinei Domnului, relatează Agerpres, cu referire la www.catholica.ro

La Liturghia Crismei episcopul celebrant binecuvântează Uleiurile Sfinte, pe care preoții din Arhidieceză le vor folosi timp de un an în administrarea sacramentului Botezului, Mirului (Confirmațiunii) și al Ungerii Bolnavilor. În cadrul Liturghiei Cinei Domnului are loc ceremonia spălării picioarelor a 12 bărbați din parohia Catedralei, în amintirea gestului făcut de Hristos atunci când a spălat picioarele apostolilor înainte de Cina cea de Taină.

Potrivit site-ului citat, în Vinerea Sfântă, credincioșii romano-catolici, în semn de participare exterioară la jertfa Mântuitorului, țin post (mănâncă doar o dată în zi pe săturate) și abstinență (se abțin de la carne). În această zi nu se celebrează Sfânta Liturghie, dar spre seară în bisericile romano-catolice are loc comemorarea Patimii și Morții lui Hristos și cinstirea Sfintei Cruci.

În Sâmbăta Sfântă nu se celebrează în cursul zilei nicio acțiune liturgică.

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paști, exprimă trecerea de la moarte și păcat la viața nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului" (Ex 12,42), precizează site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași (www.ercis.ro), iar această priveghere, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, trebuie să fie unică pentru fiecare biserică.

Biserica Romano-Catolică sărbătorește Sfintele Paști Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Întreaga celebrare a vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică, menționează www.ercis.ro.

Biserica Romano-Catolică sărbătorește Sfintele Paști Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Credincioși romano-catolici participă la slujba de Înviere oficiată la Catedrala Sf. Iosif din București

Celebrarea Învierii Domnului la romano-catolici începe cu aprinderea lumânării pascale, simbol al luminii lui Hristos cel Înviat. Făcută din ceară albă, lumânarea are trasat pe ea semnul crucii. Chiar la începutul celebrării, deasupra acestei cruci este înscrisă litera grecească Alpha, iar dedesubt Omega, prima și ultima literă din alfabetul grecesc. Cele 4 cifre ale anului sunt trecute între brațele crucii, notează www.catholica.ro.

În acest an, cu ocazia solemnității Învierii Domnului, arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu le-a adresat credincioșilor din Arhidieceza Romano-Catolică de București o Scrisoare Pastorală, în care amintește că toți creștinii sunt "chemați la lumină".

Duminică, 1 aprilie, ziua Învierii Domnului, de la ora 10.30, se celebrează o Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de nunțiul apostolic în România, Miguel Maury Buendía, informează www.catholica.ro.

La Vatican papa Francisc va celebra Liturghia zilei de Paști în Piața San Pietro, de la ora 10.00. După încheierea celebrării liturgice, la ora 12.00, suveranul pontif va adresa, de la balconul central al Bazilicii, tradiționalul mesaj de Paști și va da binecuvântarea Urbi et Orbi, potrivit site-ului w2.vatican.va

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:9,26 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău