Biroul pentru Reintegrare vrea grup comun de lucru cu Tiraspolul în domeniul militar. Expert: „Această inițiativă este foarte riscantă”
-
30 Iulie 2019 13:44
Biroul pentru Reintegrare propune crearea unui nou grup comun de lucru cu Tiraspolul în domeniul militar, care va avea drept scop prevenirea unor incidente în Zona de securitate a anunțat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Vasili Șova. De asemenea, Chișinăul speră că începând cu anul viitor vor fi lansate discuțiile privind reglementarea politică a conflictului transnistrean. Experții exprimă însă îngrijorări în privința cooperării în domeniul militar cu Tiraspolul.
Cele patru priorități în domeniul reglementării conflictului transnistrean, enunțate de Vasili Șova sunt apărarea drepturilor omului, relațiile comerciale, dar și crearea unui grup de lucru în domeniul militar și inițierea discuțiilor pe marginea reglementării politice a conflictului în cadrul formatului de negocieri 5+2.
Vasili Șova a declarat că inițiativa creării noului grup de lucru pentru sporirea măsurilor de încredere în domeniul militar a fost coordonată cu Tiraspolul și cu partenerii externi și că scopul acestuia va fi de a preveni incidente și acțiuni unilaterale în zona de securitate.
„Este un subiect important pentru asigurarea stabilității și excluderea unor incidente în zona de securitate. De aceea, pentru a fi asigurată o mai multă certitudine, crearea acestui grup de lucru va permite să asigurăm o mai bună claritate și prognozare a situației”, a declarat Vasili Șova.
Formarea unui astfel de grup de lucru privind cooperarea în domeniul militar între Chișinău și Tiraspol ar presupune recunoașterea de facto a structurilor paramilitare din stânga Nistrului și comportă un șir de riscuri pentru Republica Moldova, consideră analistul politic, Anatol Țăranu.
„Această inițiativă a dlui Șova vine cumva să legifereze existența acestor unități paramilitare în stânga Nistrului. Pentru mine, la prima analiză, această inițiativă este foarte riscantă”, a afirmat Anatol Țăranu.
Vicepremierul pentru Reintegrare Vasili Șova a vorbit și despre intenția Chișinăului de a aduce la masa de negocieri 5+2 subiectul reglementării politice a conflictului, care să fie discutat în paralel cu cele ce țin de sporirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
Analistul politic Ion Tăbârță consideră însă că Moscova și Tiraspolul vor continua să se opună discutării acestui subiect atâta timp cât nu vor exista condiții pentru identificarea unei soluții care să convină Federației Ruse.
„Blocul ACUM din actuala majoritate parlamentară s-ar opune unui plan de federalizare care i-ar conveni Moscovei. De aceea, o reglementare politică poate avea loc după resetarea coaliției de guvernare ca să fie total pro-rusă. Până atunci, orice tentativă se va lovi de refuzul atât al Tiraspolului, dar în mod special, al Moscovei”, a afirmat Ion Tăbârță.
Anunțul făcut de Vasili Șova privind crearea unui grup de lucru în domeniul militar vine la scurt timp după o vizită la Moscova a noului ministru al Apărării Pavel Voicu, unde acesta a discutat cu omologul său rus, Serghei Șoigu, despre situația regională și reforma sectorului de apărare din Republica Moldova.