Birocrația și sistemul judecătoresc, problemele investitorilor străini

  • 22 Mai 2013 14:54
Birocrația și sistemul judecătoresc, problemele investitorilor străini

Birocrația, carențele în sistemul judecătoresc și cele în funcționarea unor instituții ale statului sunt principalele probleme cu care se confruntă mediul investițional străin în Republica Moldova, potrivit premierului desemnat, Iurie Leancă.

O problemă la fel de importantă este și criza politică. 

Premierul desemnat, Iurie Leancă, a declarat la primul forum dedicat întreprinderilor italiene și moldo-italiene în Republica Moldova, că țara este codașă la capitolul investiții străine, nu în ultimul rând din cauza instabilității politice.

Ambasadorul italian la Chișinău, Enrico Nunziata, a subliniat că oamnii de afaceri din țara sa se numără printre principalii investitori în Republica Moldova. ”Contribuția adusă de companiile italiene la creșterea economică a Republicii Moldova este de necontestat. Suntem al patrulea partener comercial al Republicii Moldova și al doilea la nivelul investițiilor directe”, a declarat ambasadorul italian, Enrico Nunziata.

În Republica Moldova există aproximativ 600 de întreprinderi cu capital italian. Ultimele date oferite de Banca Națională a Moldovei arată că investițiile străine directe în economia națională în trimestrul trei din anul trecut au fost de peste 90 de milioane de dolari, majoritatea reprezentând împrumuturi de la investitori străini.

Cele mai multe întreprinderi cu investiții străine din Republica Moldova au ca țară de origine România – 1285 de întreprinderi, în timp ce Olanda conduce în topul investițiilor în capitalul social – 1,9 miliarde lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău