Bilanțul ecologiștilor după prima săptămână a COP26: Anunțuri mărețe, dar angajamente incerte și marea probă e finanțarea

  • 05 Noiembrie 2021 19:30
Bilanțul ecologiștilor după prima săptămână a COP26: Anunțuri mărețe, dar angajamente incerte și marea probă e finanțarea

Rețeaua internațională a ONG-urilor care militează împotriva schimbărilor climatice, denumită Rețeaua pentru Acțiune Climatică (Climate Action Network - CAN), a estimat vineri că reuniunea COP26 aflată în desfășurare la Glasgow va putea fi considerată un succes numai în măsura în care țările dezvoltate le vor oferi celor în curs de dezvoltare suficiente fonduri pentru a se adapta transformărilor menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, consemnează agenția EFE.

Vorbind la o conferință de presă la Glasgow, reprezentanții CAN au făcut un bilanț al primei săptămâni a conferinței COP26. Ei remarcat unele anunțuri ''interesante'' despre măsuri pentru reducerea emisiilor de CO2 și pentru acțiuni de reîmpădurire, dar ''încă nu se cunosc detaliile'' și nici ''cum vor fi aplicate planurile''.

''Am văzut anunțuri mărețe, dar multe din angajamente sunt voluntare și adesea detaliile sunt incomplete'', remarcă șefa Greenpeace, Jennifer Morgan. ''Marea probă de succes a COP26 este finanțarea, pentru adaptare și pentru pierderile și pagubele'' cauzate de schimbările climatice, rezumă ea.

''În afara câtorva raze de soare'', liderii politici ''nu fac suficient efort'' pentru a se angaja în direcția unor măsuri care să permită îndeplinirea obiectivului de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de era preindustrială, prevăzut în acordul de la Paris, notează Jennifer Morgan.

Șefa Greenpeace mai atrage atenția că țările în curs de dezvoltare au nevoie de mai mulți bani în plus față de suma de 100 de miliarde de dolari pe an, angajament avansat de țările dezvoltate încă din anul 2009, dar amânat pentru anul 2023.

În acest timp, fostul vicepreședinte american Al Gore, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2007 pentru activitatea sa împotriva schimbărilor climatice, a estimat vineri că la COP26 s-au făcut progrese în elaborarea de soluții de combatere a încălzirii globale, dar a susținut totodată că vor fi consecințe severe dacă statele nu-și respectă promisiunile.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău