Bilanțul deceselor după cutremurul din Japonia a crescut la 92. Tokyo acceptă doar ajutorul SUA

  • 05 Ianuarie 10:35
Bilanțul deceselor după cutremurul din Japonia a crescut la 92. Tokyo acceptă doar ajutorul SUA

Statele Unite au declarat vineri că pregătesc sprijin logistic militar și ajutor pentru regiunile din Japonia devastate de cutremurul care a ucis 92 de persoane. Comunități izolate au fost devastate iar aproximativ 33.000 de persoane și-au părăsit locuințele, relatează Reuters.

Japonia se află în discuții cu SUA pentru asistență de urgență și a respins deocamdată ofertele de ajutor din partea altor țări, inclusiv China, scrie Digi24.

„Nu acceptăm niciun ajutor personal sau material din partea altor țări sau regiuni în acest moment, având în vedere situația de pe teren și efortul care ar fi necesar pentru a le primi”, a declarat Yoshimasa Hayashi, secretar general al cabinetului nipon.

Un oficial american, care a refuzat să fie numit, a declarat pentru Reuters că cele două guverne se coordonează cu privire la un posibil ajutor din partea trupelor americane.

„Statele Unite sunt aici pentru a-l sprijini pe prietenul și aliatul nostru în răspunsul său la cutremur. Sunt pregătite sprijin logistic militar, alimente și alte provizii”, a postat pe X ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel. Statele Unite vor oferi un pachet de ajutor de 100.000 de dolari care include bunuri precum pături, apă și provizii medicale, potrivit unei declarații publicate de ambasada sa din Japonia.

Aproximativ 54.000 de membri ai forțelor americane staționează în Japonia, fiind vorba de cea mai mare prezență militară americană în străinătate, potrivit Chicago Council on Global Affairs.

„Toate forțele americane din Japonia rămân pregătite să îi sprijine pe aliații noștri japonezi în această perioadă dificilă. În acest moment nu putem oferi detalii privind operațiunile de sprijin militar, dar vom furniza actualizări atunci când vom avea mai multe informații pe care le vom putea împărtăși”, au precizat Forțele americane din Japonia într-un comunicat.

Forțele armate americane au fost profund implicate în eforturile de ajutorare a sinistraților în urma cutremurului din 2011, furnizând peste 24.000 de oameni, 24 de nave și 189 de aeronave.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău