Bilanț DNA: 431 milioane euro, bani dați mită în România
-
25 Februarie 2016 13:32
Există vulnerabilități care pun în pericol buna funcționare a societății și o corupție generalizată în domeniul achizițiilor publice, a declarat procurolul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției, eveniment la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș, transmite Mediafax.În anul 2015, au fost trimiși în judecată…
În anul 2015, au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, dar și de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: un prim ministru, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori, în total ajungându-se la peste 11.000 de dosare.
'Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Am instituit măsuri asiguratorii de aproape jumătate de miliard de euro. Dosarele aflate în lucru ne arată, însă, că nu am prins toți corupții. Rezultatele noastre demonstrează că există vulnerabilități majore care pun în pericol buna funcționare a societății. Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive", a declarat Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Aceasta a mai afirmat că în momentul de față corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază românii.
"Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții de consilii județene ai României sunt trimiși în judecată. Cu siguranță este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetățenilor pentru achiziții de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți. Cât timp se poate decide discreționar ordinea efectuării plăților, vor fi în continuare funcționari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme", a mai declarat Laura Codruța Kovesi.
Bilanțul instituției arată că activitatea judiciară a DNA s-a realizat de 33 de procurori care au avut peste 14.700 de participări în ședințele de judecată. Instanțele au condamnat definitiv 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA, iar instituția a trimis peste 110 cereri de comisii rogatorii internaționale către autoritățile judiciare străine pentru administrare de probe sau identificarea de bunuri.