Bienala internațională de pictură - 2021 anunță Ediția a VII-a

  • 20 Septembrie 2021 08:20
Bienala internațională de pictură - 2021 anunță Ediția a VII-a

Cea de-a VII ediție a Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău – 2021 se va desfășura în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului. În cadrul expoziției vor fi prezentate 192 de lucrări semnate de 186 de artiști originari din 35 de țări. Vernisajul va avea loc pe 22 septembrie, la ora 17:00, în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei. Pentru prima dată, în această ediție vor fi etalate într-o expoziție aparte lucrările laureaților din anii precedenți, transmite IPN.

În urma unei oferte generoase venită din partea a peste 400 de artiști plastici, cu peste 1500 de lucrări, au fost selectate pentru expunere 192 dintre acestea, semnate de 186 de artiști. Din păcate, o parte dintre artiștii care au trecut preselecția, din cauza restricțiilor impuse de pandemie în unele țări, nu au reușit să expedieze lucrările. Din numărul total de expozanți, 53 sunt din Republica Moldova, 64 din România și 69 din străinătate. Majoritatea dintre aceștia face parte din generația tânără. Încă de la primele ediții, ne-am propus să susținem, alături de artiștii de notorietate, consacrarea tinerei generații de artiști. Pe parcursul anilor atestăm participarea constantă a mai multor artiști tineri, care păstrează un interes sporit față de manifestația noastră și care demonstrează o evoluție excepțională a discursului artistic, reușind să se impună puternic în spațiul expozițional internațional”, a declarat pentru IPN curatorul Bienalei, Tudor Zbârnea.

Potrivit comunicatului de presă a Bienalei, pe 23 septembrie, între orele 9:00 -11:30, la Muzeul Național de Artă al Moldovei se organizează Conferința Internațională cu genericul „Arta contemporană în contextul internațional”. Vor fi prezentate o serie de prelegeri ale criticilor de artă: Pictura contemporană, transformări, prezență”, susținută de Pietro Finelli, Italia; Arta Românească între Est și Vest”, de Pavel Șușară, România; „Instaurarea învățământului artistic modern și a Pinacotecii la Iași, reflectată în arhivele din jumătatea sec. XIX” de Maria Bilașevschi, România. Vor putea fi puse în discuție și abordările estetice ale artiștilor expozanți, iar participanții la conferință, din diverse țări, vor purta un dialog în contextul problematicilor și evoluției artei contemporane. La finalul conferinței, vor avea loc două lansări de albume de artă semnate de Pavel Șușară: Theodor Pallady” și. „Constantin Brâncuși”.

Pentru prima dată de la fondarea Bienalei, sunt admise lucrări executate în tehnică digitală sau obiect. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei artistice, expoziția își propune să reflecte diversitatea de concepții și manifestări estetice individuale ale unor creatori care provin din diverse spații culturale, fapt ce individualizează fiecare lucrare expusă pe simeze, dar în același timp converg într-un dialog pertinent al tendințelor actuale ale artelor vizuale.

Criticul de artă din România, Pavel Șușară, afirmă că dacă în edițiile anterioare, mai ales în cele de la început, noutatea putea fi identificată, cu predilecție, în geografia participării, acum, la deplina sa maturitate, surprizele de felul acesta aproape că nu mai există, practic fiind epuizate cam toate spațiile purtătoare de civilizație. „Este extrem de dificil să identifici o țară sau un loc semnificativ de pe glob care, într-un fel sau în altul să nu fi ajuns, măcar o singură dată, la Chișinău. În această situație, elementele noi care intervin în succesiunea edițiilor trebuie căutate în detaliile semnificative, în schimbările de atitudine și de comportament ale participanților și, evident, în substanța lucrărilor înseși. Aceste observații acreditează de la bun început ideea că datele importante ale acestei ediții nu diferă fundamental de acelea cu care ne-au obișnuit deja episoadele precedente. Consistența participărilor asiatice și din Orientul Mijlociu, Africa, America de Nord, America Latină, spațiul ex-sovietic și din fostul lagăr socialist nu numai că dovedește un interes constant pentru marile proiecte artistice, chiar dacă ele au apărut mai târziu pe harta culturală a Europei, ci confirmă și o nevoie specială de comunicare și de solidaritate artistică”, afirmă Pavel Șușară, președinte al juriului în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău - 2021.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, fiind organizat de către Muzeul Național de Artă al Moldovei, Uniunea Artiștilor Plastici, Centrul de Artă „Amprente”  în parteneriat cu: Direcția Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Fundația Familia Sturza, și Mobiasbanca OTP Group.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău