Bienala Internațională de Artă Decorativă. Peste 100 de lucrări realizate de artiști din Republica Moldova, România, Ucraina, Țările Baltice, Azerbaidjan și Polonia sunt expuse la Chișinău
-
14 Octombrie 2022 14:47
Peste 100 de lucrări realizate de artiști din Republica Moldova, România, Ucraina, Țările Baltice, Azerbaidjan și Polonia sunt expuse la Chișinău, în cadrul Bienalei Internațională de Artă Decorativă, cea de-a șase ediție. Expoziția reflectă procesele artistice și tendințele stilistice din ultimii doi ani și prezintă un spectru larg de abordări expresive și estetice, exprimări vizuale în tehnici specifice artelor decorative. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 octombrie, la Centrul Brâncuși.
Expoziția Bienala Internațională de Arte Decorative de la Chișinău cuprinde un spectru larg de tehnici specifice artelor decorative: tapiserie, imprimeu textil, colaj textil, tehnici mixte, design vestimentar, design interior, prelucrarea artistică a pielii, forme artistice decorative din metal, lemn, sticlă artistică, ceramică artistică, giuvaiergerie artistică, tehnici de autor.
Președinta Uniunii Artiștilor Plastici a Rep. Moldova, Florina Breazu a spus că Bienala din acest an a fost organizată cu precauție și din cauza războiului din vecinătate. Mulți dintre artiștii participanți au ezitat să își trimită lucrările în Rep. Moldova:
„În contextul geopolitic în care ne aflăm, mai mulți artiști din alte țări, într-un fel cu o oarecare reținere au îndrăznit să își trimită operele. Sunt participanți la această expoziție din: România, Ucraina, Țările Baltice, Azerbaidjan, Rep. Moldova.”, a spus Florina Breazu.
În artele vizuale, asemenea evenimente internaționale sunt importante pentru crearea conexiunilor cu artiștii din alte țări, pentru actualizarea discursul artistic autohton și sincronizarea cu cel din afară, a spus organizatorul Bienalei Internaționale de Pictură de la Chișinău, maestrul în artă Tudor Zbârnea.
„Experiența arată că dinamica își revendică un loc important în această zonă a artelor vizuale. Orice manifestare internațională este mai întâi pentru a crea un loc de comunicare a artiștilor, o platformă de comunicare. Și nu mai puțin important este comunicarea care ne ajută ca artiștii locali să se sincronizeze cu tendințele care există în zonele extinse, să zicem occidentul Europei, sau în alte țări din lume.”, a spus Tudor Zbârnea.