Bibliotecile Republicii Moldova în noua normalitate, conferința anuală

  • 18 Decembrie 2020 14:04
Bibliotecile Republicii Moldova în noua normalitate, conferința anuală

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, împreună cu bibliotecile din țară, au reușit să elaboreze un set de recomandări manageriale pentru bibliotecari, utile în perioadă pandemică, dar și după. Totodată, Asociația a fost supusă evaluării, de către două organisme internaționale, grație cărui fapt a aplicat la două programe de dezvoltare instituțională. Sunt realizările ABRM din 2020, menționate de Elena Pintilei, președinte al Asociației, la conferința anuală: „Bibliotecile Republicii Moldova în noua normalitate: Realizări, implicații și perspective ale Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova”, transmite IPN.

Elena Pintilei a menționat că, pe parcursul anului pandemic, Asociația a reușit să mențină comunicarea cu membrii și utilizatorii săi, utilizând resursele web și rețelele sociale. „Despre aceasta ne demonstrează creșterea numărului de accesări pe această pagină, utilizată atât de membrii Asociației, cât și de parteneri”, a spus Elena Pintilei.

Potrivit ei, rețelele de socializare, la ziua de astăzi, sunt acea platformă care poate deveni eficientă atunci când e necesară comunicarea. În aceste condiții, alături de colegi, cu dedicație și profesionalism, au lucrat și coordonatori, asistenți de proiecte. „Asociația Bibliotecarilor a ținut o comunicare eficientă cu factorii de decizie de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, responsabili de activitatea bibliotecilor, dar și cu alți factori de decizie, atât la nivel național cât și local, responsabili în domeniul în care activăm sau domenii conexe. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a dezvoltat o politică de extinderea a parteneriatelor. Astfel, pe parcursul anului 2020 au fost semnate cinci acorduri de colaborare. Aceste parteneriate au reușit, pe parcursul anului 2020 să vină și cu rezultate”, a adăugat Elena Pintilei.

Cu privire la evaluarea la care a fost supusă Asociația, Elena Pintilei a menționat că în primă etapă au fost evaluate capacitățile organizaționale ale Asociației, în lunile iunie – august. A doua evaluare a avut loc în luna iulie și a fost efectuată de Ambasada Suediei la Chișinău. Evaluările s-au bazat pe instrumente internaționale care vizau șapte domenii. Procesul de evaluare s-a desfășurat atât fizic cât și online.

Eugenia Bejan, secretar ABRM, s-a referit la unul dintre cele două programe de dezvoltare instituțională promovate: „Ora să știm”. Programul are succes atât printre copii, cât și printre adulții care le sunt alături în acest proiect. Eugenia Bejan a menționat că „Ora să știm” face parte dintr-un proiect internațional, inițiat de o fundație din Germania. Proiectul promovează nu doar lectura ca atare. dar și cunoașterea în general. În Republica Moldova programul a început în septembrie 2019 și oficial s-a finalizat în iulie 2020, dar acel final nu a însemnat încetarea activităților pentru că bibliotecile și-au exprimat dorința să le continue. În program au intrat 101 biblioteci, a precizat Eugenia Bejan.

Ludmila Corghenci, șefă a Centrului de Formare Continuă în Biblioteconomie și Științe ale Informării, la BNRM, s-a referit la u n alt proiect – „Academia de vară pentru bibliotecari”, ajuns la cea de-a cincea ediție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, la sfârșitul lunii iulie. „În cadrul „Academiei de vară pentru bibliotecari” am avut trei axe de conținut. Este vorba de lectura în era digitală, gândire creativă centrată pe oportunități și posibilități și incluziune profesională prin incluziune digitală”, a precizat Ludmila Corghenci.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost constituită în anul 1991. Este o organizație non-guvernamentală, care unește eforturile factorilor interesați pentru susținerea statutului profesional și social al bibliotecarului, promovarea și încurajarea persoanelor care se preocupă de problemele bibliologiei, informării și documentării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-1,15
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău