Biblioteca „B. P. Hasdeu” marchează aniversarea primei biblioteci de carte românească din Chișinău, cu genericul „Biblioteca «Transilvania»: trei decenii de contribuție comunitară”
-
31 August 2021 15:43
Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” marchează aniversarea primei biblioteci de carte românească din Chișinău, cu genericul „Biblioteca «Transilvania»: trei decenii de contribuție comunitară”. Aniversarea a fost sărbătorită astăzi, în scuarul din preajma Bibliotecii și va continua și în zilele 1-2 septembrie, ora 10:00, în incinta instituției, din bd. Mircea cel Bătrân, 7, informează MOLDPRES.
Potivit sursei citate,marcarea aniversării este organizată sub egida Direcției Cultură a Primăriei Chișinău, în parteneriat cu Pretura sectorului Ciocana și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, România. Totodată, evenimentul este susținut de Teatrul Municipal „Guguță” și alte instituții. Evenimentul are loc cu participarea celor mai fideli prieteni și parteneri ai Bibliotecii „Transilvania”, care de-a lungul timpului au pus umărul la edificarea unui adevărat centru comunitar, educațional și cultural în spațiul public al instituției.
Potrivit Parascoviei Onciu, directorul Bibliotecii ”Transilvania”, instituția a fost creată datorită sprijinului oferit de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, România și al unor personalități și asociații culturale transilvănene, datorită cărui fapt a fost numită „Transilvania”. Momentul inaugurării unei biblioteci de carte românească la Chișinău fondatorii l-au trăit acum 30 de ani, în data de 29 august 1991.
De atunci, Biblioteca a devenit un „izvor activ” al spiritualității românești la Chișinău. Darul de zeci de mii de cărți românești și implicarea specialiștilor clujeni a fost de neprețuit pentru intelectualii și pedagogii de la Chișinău, sectorul Ciocana, care au avut în anii 1990 pentru prima dată acces la texte de specialitate și literatură artistică și universală în limba română.
În mod special, Biblioteca a devenit un fenomen, datorită implicării necondiționate și împărtășirii experienței din partea specialiștilor de la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, al cărui director pe atunci era Traian Brad, și, pe de altă parte, contribuției echipei de la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, al cărui director general era dr. Lidia Kulikovski. De această Bibliotecă sunt legate nume ale culturii naționale, adevărați ctitori.
De trei decenii la Biblioteca „Transilvania” partenerii clujeni realizează, în baza acordului de colaborare, programe profesionale și culturale comune și schimburi reciproce de specialiști și publicații. Astfel, la Chișinău este realizat un transfer de experiență profesională dinamic, creativ și inovativ în domeniul practicii biblioteconomice și activităților culturale specifice dezvoltate în județul Cluj, România. Prodigioasa cooperare este asigurată de dr. Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, și dr. Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”.
La Biblioteca „Transilvania” colecțiile de carte și serviciile livrate către comunitate sunt organizate după normele europene și internaționale. Colecția de carte a Bibliotecii este alcătuită din peste 67 mii de volume. Instituția este printre cele mai populare în oraș, numărând circa 10 500 utilizatori activi. Biblioteca este un loc de întâlnire cu personalitățile culturii autohtone, în cadrul lansărilor de carte, sesiunilor de comunicări științifice organizate anual (Duplexul profesional) și celor mai diverse servicii, animații culturale și educaționale și de cult. Acest locaș cultural este coordonat de trei decenii de Parascovia Onciu și alți specialiști, care asigură ca sectorul Ciocana și capitala, în general, să aibă acces la multă și diversă carte românească.