BERD acordă un nou împrumut, în valoare de 23,5 milioane de euro, Căilor Ferate din Moldova

  • 06 Octombrie 2021 14:07
BERD acordă un nou împrumut, în valoare de 23,5 milioane de euro, Căilor Ferate din Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă operatorului feroviar național Calea Ferată din Moldova un împrumut suplimentar de 23,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii esențiale.

Noul împrumut vine după acordarea unui alt pachet financiar de 110 milioane de euro oferit în comun de către BERD, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Uniunea Europeană (UE), negociat în 2014 și debursat în 2017, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, achiziționarea materialului rulant nou și sprijinirea procesului de reformare a întreprinderii de stat. Guvernul Republicii Moldova a solicitat noua finanțare pentru a continua modernizarea infrastructurii.

Până în prezent, au fost achiziționate, cu suportul UE, și puse în exploatare 12 locomotive noi. A fost efectuat un studiu de fezabilitate privind lucrările de reabilitare și lucrările pe tronsonul de cale ferată Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești vor începe curând. În plus, Calea Ferată din Moldova se pregătește să lanseze o licitație pentru un sistem informațional de management al consumului energetic (EMIS), pentru o planificare, monitorizare mai eficientă și mai rentabilă a consumului energetic.

Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat: „Banii vor fi alocați pentru modernizarea infrastructurii căii ferate pe tronsonul Bender-Căușeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești, acest segment fiind cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară, care asigură tranzitul de mărfuri din România și Ucraina.

Acesta a adăugat: „Reanimarea sectorului abia începe. Gestionarea banilor eficient, cu maximă responsabilitate și disciplină, acest sector va căpăta o nouă imagine.”

Matteo Patrone, Directorul Executiv al BERD, pentru Europa de Est și Caucaz, a comentat: "Căile ferate moderne înseamnă un transport mai sigur și mai eficient pentru pasageri, și mărfuri. Finanțarea noastră va îmbunătăți eficiența operațională și guvernanța corporativă la Calea Ferată din Moldova și va aduce beneficii importante pentru comerț, economie și viața oamenilor din Moldova.”

BERD este principalul investitor instituțional din Moldova. Până în prezent, banca a investit peste 1,4 miliarde de euro prin 146 de proiecte în diferite sectoare ale economiei țării. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de întreprinderi mici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Thu
23
Fri
22
Sat
25
Sun
28
Mon
29
Arhivă Radio Chișinău