BERD a investit anul trecut o sumă record în economia R. Moldovei

  • 26 Ianuarie 2023 19:43
BERD a investit anul trecut o sumă record în economia R. Moldovei

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a investit în 2022 o cifră record de 525 de milioane de euro în 14 proiecte în Moldova. Investițiile au sprijinit securitatea energetică, modernizarea infrastructurii-cheie și întreprinderile mici și mijlocii, transmite IPN.

Investițiile anuale ale băncii au crescut de cinci ori față de cifrele din 2021, când s-au situat la 106 milioane de euro, în condițiile în care Moldova s-a confruntat cu o inflație ridicată și cu o criză energetică globală cauzată de urmările războiului, precum și cu un aflux de refugiați din Ucraina.

Șefa BERD Moldova, Angela Sax, a declarat că anul 2022 a fost o provocare pentru Moldova și regiune, iar Banca a făcut față provocării. „Nu numai că am investit un volum record care a oferit un colac de salvare economiei moldovenești, ci am și acordat fonduri într-un ritm record, asigurându-ne că banii noștri au mers în economia reală, oferind beneficii moldovenilor de rând care au fost afectați în mod deosebit de războiul din Ucraina”, a precizat Angela Sax, citată într-un comunicat de presă.

Printre punctele de reper ale activității BERD de anul trecut s-au numărat eforturile băncii de a ajuta Moldova să-și protejeze securitatea energetică pe fondul creșterii prețurilor la energie. Banca i-a împrumutat Guvernului de la Chișinău 300 de milioane de euro pentru a-și diversifica aprovizionarea cu gaze din alte surse decât cele rusești și pentru a procura gaz din centrele europene.

În ce privește infrastructura, banca a împrumutat 100 de milioane de euro pentru a finanța în continuare reabilitarea drumurilor din apropierea graniței sale cu Ucraina, sprijinind integrarea regională și fluxurile comerciale continue dintre Moldova, piețele sale tradiționale și Uniunea Europeană.

De asemenea, BERD și-a intensificat în mod semnificativ activitățile în sectorul bancar. Investițiile sale în instituții financiare s-au dublat, ajungând la 80 de milioane de euro în 2022, întrucât banca a acordat noi linii de creditare către trei bănci pentru împrumuturi acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

Până în prezent, BERD a investit peste două miliarde de euro prin intermediul a 159 de proiecte în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
6
Arhivă Radio Chișinău