Beneficiarii de pensii, care domiciliază pe teritoriul altui stat, pot solicitată reexaminarea pensiilor stabilite în baza acordurilor internaționale

  • 14 Iulie 2020 18:01
Beneficiarii de pensii, care domiciliază pe teritoriul altui stat, pot solicitată reexaminarea pensiilor stabilite în baza acordurilor internaționale

Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă, stabilite în baza acordurilor internaționale de securitate socială, care domiciliază pe teritoriul altui stat parte la acord, au dreptul la reexaminarea pensiei, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Începând cu 1 iulie anul curent, persoanele care și-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999 și au activat după stabilirea acestei prestații sociale nu mai puțin de zece ani pot să depună cereri, transmite IPN.

Solicitanții urmează să depună personal cererea (formularul) privind acordarea prestațiilor, cu mențiunea „reexaminarea pensiei pentru activitatea realizată după stabilirea sau reexaminarea pensiei”, copia unui act de identitate și a carnetului de muncă la instituția competentă a statului de domiciliu sau la Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.


Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea și actele necesare la organul de asigurări sociale.

Actualmente CNAS aplică 13 acorduri internaționale în domeniul securității sociale semnate cu: Bulgaria, România, Portugalia, Cehia, Austria, Polonia, Estonia, Marele Ducat de Luxemburg, Belgia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, în baza cărora s-au stabilit peste 900 de pensii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău