Belarus | Lukașenko susține că are prea multă putere și promite un referendum constituțional în 2022

  • 11 Februarie 2021 17:46
Belarus | Lukașenko susține că are prea multă putere și promite un referendum constituțional în 2022

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat joi că funcția sa presupune prea multă putere și a promis reforme constituționale care vor fi pregătite în acest an și supuse votului la începutul lui 2022, relatează Reuters și AFP.

Lukașenko a vorbit la o adunare specială menită să dezbată reformele politice, despre care opozanții regimului său susțin că este o farsă menită să-i permită să se agațe de putere după luni de proteste în urma scrutinului prezidențial contestat din august anul trecut.

"Eu sunt pentru o reformă constituțională", a declarat el în fața celor 2.700 de cadre din partidul său, care l-au ovaționat în mai multe rânduri.

"Dar totul trebuie făcut încet (...) trebuie ca societatea să fie pregătită", a adăugat liderul belarus, făcând apel la Adunarea populară "să reflecteze" la eventuale amendamente.

Aleksandr Lukașenko, aflat la comanda țării de aproape 27 de ani, a evocat în trecere plecarea sa teoretică de la putere, la o dată rămasă și ea incertă.

"Într-o zi veți alege un alt Lukașenko sau pe altcineva. Cât de eroic aș fi, va veni timpul" să plec, a mai spus președintele belarus.

El a dat asigurări că înțelege că țara "va avea nevoie de o nouă generație la putere".

Însă plecarea lui, a spus Lukașenko, nu va fi posibilă "decât dacă nu vor exista proteste, tentative de a răsturna autoritățile". 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău