Belarus: Aleksandr Lukașenko evocă ideea unui referendum privind amendarea Constituției

  • 31 August 2020 14:14
Belarus: Aleksandr Lukașenko evocă ideea unui referendum privind amendarea Constituției

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a evocat luni ideea unui referendum constituțional pentru a calma ampla mișcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalitățile de desfășurare, calendarul sau conținutul consultării populare, transmit Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

 

Duminică, zeci de mii de susținători ai opoziției s-au strâns pe străzile din Minsk, pentru al treilea weekend consecutiv, pentru a denunța realegerea lui Lukașanko, într-un scrutin considerat fraudulos de opoziție, desfășurat la 9 august.

Liderul belarus, citat de agenția de presă BelTA, a spus că ''specialiști'', printre care judecători de la Curtea Supremă, lucrează în prezent la un proiect de revizuire a legii fundamentale, care va fi apoi supus ''referendumului''.

Sursa:Agerpres

''Aș vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societății noastre. Vom insista pe aceste schimbări și vom propune aceste schimbări poporului nostru'', a declarat liderul belarus într-o ședință de lucru.

El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituției, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promițătoare pentru ieșirea din criză.

Lukașenko (66 de ani) a recunoscut că Belarusul este condus de un ''sistem oarecum autoritar'' și a evocat o posibilă reformă a sistemului judiciar.

Pe de altă parte, Estonia, Letonia și Lituania vor anunța luni restricții de călătorie împotriva a 30 de demnitari belaruși, printre care președintele Aleksandr Lukașenko, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda. Această listă va putea fi extinsă, conform Reuters.

Anterior, Lituania anunțase că intenționează să sancționeze oficialități belaruse pe care le consideră responsabile pentru încălcarea legii electorale și pentru violențele contra protestatarilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău