Bașkanul Irina Vlah, acuzată de exces de putere în Găgăuzia. Deputații din grupul afiliat PDM au depus plângere la Procuratură

  • 20 Aprilie 2019 16:31
Bașkanul Irina Vlah, acuzată de exces de putere în Găgăuzia. Deputații din grupul afiliat PDM au depus plângere la Procuratură

Câțiva deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, apropiați Partidului Democrat, au depus o plângere la procuratură pe numele bașkanului Irina Vlah, pe care o acuză de ”exces de putere”, pentru că nu a semnat Legea cu privire la modificarea Codului Electoral al regiunii autonome găgăuze, scrie portalul Nokta.md.

În plângere se spune că, potrivit legislației, bașcanul trebuie să semneze legea în termen de 10 zile, iar dacă nu e de acord cu aceasta, trebuie să o întoarcă Adunării Populare.

Deși Irina Vlah a făcut acest lucru, deputații sunt nemulțumiți de argumentele aduse de aceasta, mai scrie portalul. Bașcanul s-ar fi referit la opiniile cetățenilor care ar fi îndemnat-o să nu semneze legea.

Astfel, autorii plângerii cer ca procuratură să dea o apreciere juridică faptelor guvernatorului Găgăuziei în acest caz.

Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, a anunțat anterior că nu a promulgat legea privind modificarea Codului electoral, din cauză că proiectul nu a fost prezentat pentru a fi consultat de către persoanele cu drept la inițiative legislative. Un alt motiv invocat de Irina Vlah este faptul că documentul nu a fost suspus consultărilor publice și, astfel, au fost încălcate prevederile legislației și ale regulamentului Adunării Populare. Bașcanul a mai menționat că decizia de a nu promulga aceste modificări ale legislației electorale, care includ și amânarea alegerilor în regiune, a fost luată în urma discuțiilor cu alegătorii care au avut loc în cadrul unei întruniri.

Amintim că deputații Adunării Populare a Găgăuziei au amânat data alegerilor pentru funcția de bașkan al regiunii autonome găgăuze pentru 30 iunie, deși inițial au stabilit data de 19 mai.

De asemenea, deputații au operat modificări la Codul electoral al Găgăuziei. Astfel, aleșii locali au decis că alegerile din Găgăuzia să aibă loc în baza listelor întocmite pentru alegerile parlamentare și nu în baza listelor locale. De asemenea, deputații au majorat pragul de participare la primul tur de la 30% la 50% la sută.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25
Furtună
Umiditate:61 %
Vint:1,5 m/s
Tue
21
Wed
18
Thu
21
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 07 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5560 0.1665
USD 17.3147 0.0528
RON 4.0429 0.0346
UAH 0.6401 0.0046
RUB 0.2408 -0.0018
Arhivă Radio Chișinău