Bașkana Evghenia Guțul, tactici de război hibrid rus la Bruxelles. Propaganda pro-Kremlin răspunde timid deciziei istorice a Consiliului European de săptămâna trecută

  • 18 Decembrie 2023 11:56
Bașkana Evghenia Guțul, tactici de război hibrid rus la Bruxelles. Propaganda pro-Kremlin răspunde timid deciziei istorice a Consiliului European de săptămâna trecută

În data de 19 decembrie, bașkana Găgăuziei, Evghenia Guțul, o apropiată a oligarhului fugar Șor, va întreprinde o vizită la Bruxelles, unde va susține o conferință de presă despre ”îngrijorările profunde față de acțiunile președintelui Maia Sandu și a partidului de guvernământ PAS”, relatează deschide.md.

Sursa citată a precizat că vizita Evgheniei Guțul va avea loc în baza unei invitații, expediate pe 6 decembrie de Centrul pentru Studiul Democrației Europene. Astfel, aceasta urmează să plece în capitala Belgiei cu o delegație formată din șeful Direcției generale relații externe a UTA Găgăuzia, Anastasia Ciolac, consilierul pentru politică externă al bașkanului, Maria Albot, și consilierul pentru relațiile cu autoritățile publice, Iurie Cuznețov.

Deși se dorește crearea impresiei că această delegație reprezintă Găgăuzia, aceasta, de fapt, îl reprezintă pe oligarhul fugar Ilan Șor. Asta pentru că, cu excepția Anastasiei Ciolac, toți sunt membri ai grupului Șor.

De exemplu, Maria Albot gestionează activitatea Fondului ”Miron Shor”. În 2019, ea a ajuns deputat în Parlament, fiind a patra pe lista Partidului ”ȘOR” (scos în afara legii printr-o decizie a Curții Constituționale din 19 iunie), însă și-a depus mandatul câteva luni mai târziu, după ce Veaceslav Platon a dezvăluit că de partea juridică a furtului miliardului s-ar fi ocupat soțul ei, Sergiu Albot. Mai mult, Platon atunci declara că Maria Albot ar fi verișoara lui Ilan Șor. Ea a negat orice implicare în furtul bancar și a spus că nu este rudă cu Șor. Ulterior, ea a gestionat mașinăria mediatică a Partidului ”ȘOR”, fiind inclusă în octombrie 2023 pe lista sancțiunilor Canadei pentru ”eforturile continue de a destabiliza guvernarea aleasă în mod democratic a R. Moldova în favoarea Rusiei”. 

Continuarea poate fi citită aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău