BASARABIA 100 | Părintele Neculai Iulian Pînzariu: La judecata de apoi, fiecare va fi judecat după neamul său

  • 15 Aprilie 2018 10:39
0%
00:00:00
00:00:00

Părintele Neculai Iulian Pînzariu este preot român, născut în dreapta Prutului, absolvent al seminarului Teologic din Botoșani și de șase ani este paroh al bisericii din satul Burlănești, raionul Edineț, nordul Republicii Moldova. În tot ceea ce face, părintele Neculai tinde spre unitatea credinței și a neamului românesc, pentru că, spune el, la judecata de apoi fiecare va fi judecat după neamul său.

Părintele Neculai Iulian Pînzariu: „De multe ori le spun celor de la vamă că vin acasă.

 – Unde mergeți, părinte? – Merg acasă.

 – De unde veniți părinte? – Vin de acasă.

Îi văd că uneori se supără.  – Domnule, dar câte case aveți dumneavoastră?

Parohia și comunitatea este casa mea. Când am venit pentru prima dată în 2012 să vedem parohia, am fost surprins, am găsit în biserică un grup de enoriași, nu aveau preot în momentul acela, dar ei se pregăteau pentru sărbătoarea Învierii. Am simțit așa o dragoste și o căldură că am decis să venim în misiune aici în Basarabia… 

Consider că Unirea este făcută din momentul când am venit eu aici în comunitate. Prin aceste activități pe care le facem în parteneriat cu frații din partea cealaltă, proiectele pe care le avem în comun, iată oamenii, mergând în vizite…

Cu ocazia Centenarului Marii Unirii, ar fi bine să ne gândim în primul rând la înaintașii noștri, căci ei s-au jertfit pentru libertate, demnitate și  unitate națională. În cadrul bisericii, în cadrul slujbelor se pomenesc eroii neamului. La judecata de apoi, fiecare va fi judecat după neamul său.

De aceea, să căutăm în istoria adevărată. Dacă vrem să avem o apă bună, săpăm cât mai adânc. Să săpăm și noi în istorie, să ne căutăm rădăcinile, să vedem de unde ne tragem.”  

În 2018, întreaga românitate marchează 100 de ani de la Marea Unire, un moment de glorie a poporului român. O emisiune despre beneficiile unirii de la 1918 asupra Basarabiei, despre oamenii care au votat unirea, despre cei care au luptat pentru păstrarea valorilor românești și a limbii române după ocupația sovietică, puteți asculta săptămânal, la Radio România Chișinău, în ziua de marți, după știrile de la ora 20.00 și în reluare sâmbăta, la ora 15.00.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău