Barilul de petrol se apropie de 100 de dolari în urma tensiunilor din Ucraina

  • 22 Februarie 2022 13:30
Barilul de petrol se apropie de 100 de dolari în urma tensiunilor din Ucraina

Prețul petrolului a explodat marți, cotația barilului de țiței Brent apropiindu-se de pragul simbolic de 100 de dolari, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat luni seara armatei ruse "să mențină pacea" în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina cărora le-a recunoscut independența, informează AFP, scrie AGERPRES.

În jurul orei 10.10 GMT, la bursa de la Londra barilul de țiței Brent din Marea Nordului cu livrare în luna aprilie era cotat în creștere cu 3,77%, până la 98,97 dolari, după ce anterior a urcat până la 99,50 dolari.

La New York, prețul barilului de țiței West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 4,86% până la 95,50 dolari.

Ambele referințe înregistrează în prezent cele mai ridicate valori din ultimii șapte ani.

Statele Unite ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, marți, după un răspuns inițial prudent la ordinul președintelui Vladimir Putin de a desfășura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina. De asemenea, șeful diplomației UE, Josep Borrell a anunțat că UE va decide marți primele sancțiuni împotriva Rusiei.

"Intensificarea crizei între Rusia și Ucraina a generat îngrijorări cu privire la apariția unor perturbări de aprovizionare, deoarece sancțiunile riscă să paralizeze Rusia", al doilea mare exportator mondial de petrol și cel mai mare exportator de gaze naturale, a comentat Victoria Scholar, analist pentru Interactive investor.

"Cel mai important impact se va resimți probabil asupra prețurilor la materiile prime", afirmă la rândul său Neil Shearing, analist la Capital economics.

Aluminiul și nichelul fac parte din metalele care sunt dependente de oferta rusească, iar cotațiile lor au explodat ca urmare a amenințării care planează asupra producției rusești, explică Al Munro, broker la Marex.

Tona de aluminiu a ajuns marți la o valoare de 3.380 de dolari la bursa de metale de la Londra (London Metal Exchange, LME), foarte aproape de recordul istoric atins în 2008. La rândul său, nichelul a atins un nou record, de 24.295 de dolari pe tonă, un preț pe care acest metal nu l-a mai atins după luna august 2011. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău