Barack Obama: ''Divizările noastre sunt profunde''

  • 12 Noiembrie 2020 19:10
Barack Obama: ''Divizările noastre sunt profunde''

Fostul președinte american Barack Obama subliniază - într-o carte care va apărea săptămâna viitoare - cât de "profunde" sunt divizările în America și în ce măsură plecarea lui Donald Trump nu va fi suficientă, doar ea, să le acopere, relatează AFP, citată de Agerpres.

Într-un fragment din primul volum al memoriilor sale 'A Promised Land', care va fi pusă în vânzare marțea viitoare și din care revista The Atlantic publică extrase, predecesorul lui Donald Trump revine asupra celor patru ani care s-au scurs de la plecarea sa de la Casa Albă.

"Cel mai tulburător dintre toate este poate că democrația noastră pare pe punctul de a aluneca în criză", scrie el.

"O criză ancorată în confruntarea între două viziuni despre ceea ce este America și ceea ce ar trebui să fie", continuă Obama, denunțând stagnarea normelor și a unui soclu de fapte care a fost, pentru o lungă perioadă de timp, 'un câștig' pentru republicani, ca și pentru democrați.

Chiar dacă salută alegerea la Casa Albă a fostului său vicepreședinte Joe Biden, el avertizează împotriva oricărei viziuni angelice asupra perioadei post-Trump.

"Știu și că un singur scrutin nu va reglementa problema", consideră Obama. "Divizările noastre sunt profunde, provocările noastre sunt impresionante", adaugă el.

Cel de-al 44-lea președinte al SUA se declară totuși "plin de speranță" pentru viitor, convins că cu "muncă, hotărâre și o bună doză de imaginație", America poate să spera să arate "ceea ce este mai bun în noi".

În acest prim volum impresionant (768 de pagini) al memoriilor sale, Barack Obama povestește despre procesul său de scriere (cu stiloul și nu la computer) și despre dificultatea sa de a fi concis.

El strecoară în trecere că s-a întâmplat, în timpul celor opt ani la Casa Albă, să caute un colțișor liniștit pentru o mică "țigară de seară".

Relația lui Obama cu fumatul, iar apoi ruptura afișată de el față de această dependență, a fost un subiect de intense speculații în timpul campaniei sale din 2008 și al primului său mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău