Băncile din R.Moldova au înregistrat un profit record în 2017
-
25 Ianuarie 2018 19:38
Băncile din Republica Moldova au înregistrat un profit record în anul 2017, de aproape 1,5 miliarde de lei. Totuși, în anul 2017 a continuat trendul înregistrat în ultima perioadă de creștere a volumului depozitelor și de reducere a creditării agenților economici. Această tendință este periculoasă pentru bănci, susțin experții. În același timp, potrivit bancherilor, rezultatele din anul 2017 demonstrează că sistemul este în afara pericolelor.
Volumul creditelor acordate la sfârșitul anului trecut era de aproape 33,5 miliarde de lei, în scădere cu aproximativ 1,3 miliarde față de 2016. Tendința de micșorare a volumului creditelor se menține în ultimii 5 ani, perioadă în care acesta a scăzut cu aproape 9 miliarde de lei. Datele statistice arată că scăderea a afectat doar agenții economici, în timp ce creditarea persoanelor fizice practic s-a dublat.
Pe de altă parte, volumul creditelor dubioase și compromise s-a majorat cu jumătate de miliard de lei în 2017 față de anul precedent, ajungând la 12,6% din total.
Odată cu scăderea volumului de credite, crește cel al depozitelor – de la 50 de miliarde de lei, în 2015, la 60 de miliarde, la sfârșitul anului trecut. În special se majorează depozitele bancare ale agenților economici.
Această situație este periculoasă pentru sistemul bancar, acumulându-se bani în exces, iar băncile nu știu ce să facă cu ei, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit acestuia, băncile nu au învățat cum să atragă clienți, iar mediul economic nu riscă să investească în proiecte, din cauza instabilității politice și economice.
„Agenții economici nu că nu iau credite de la bănci, agenții economici nu știu ce să facă cu banii lor. Cresc depozitele persoanelor juridice. Agenții economici sunt într-o stare de incertitudine, nu văd perspective și nu văd posibilități de creștere a afacerilor și ei sunt foarte rezervați față de investiții.”
În același timp, președintele Ligii Bancherilor din Moldova, Dumitru Ursu, explică reducerea volumului de credite acordate, în primul rând, prin norme mai exigente la selectarea proiectelor. Băncile însă au obținut venituri din alte sectoare, a adăugat Dumitru Ursu.
„Este o capitalizare totală a băncilor și din cauza măsurilor impuse de BNM. Deci, băncile nu prea sunt afectate, dacă avem și acea creștere a profiturilor. Băncile au lucrat pe alte sectoare care sunt mai puțin riscante decât creditarea. În primul rând hârtiile de valoare ale statului și certificatele Băncii Naționale.”
Băncile din Republica Moldova au obținut, în 2017, un profit total de aproximativ 1,48 de miliarde de lei, cel mai mare din istoria Republicii Moldova, în creștere cu aproape 10% față de anul 2016.