Banca de economii a fost vândută rușilor (Evenimentul Zilei)

  • 30 Aprilie 2014 09:42
Banca de economii a fost vândută rușilor (Evenimentul Zilei)

REVISTA PRESEI DIN 30 APRILIE

În Ziarul Național, Nicolae Negru face un portret al moldovenistului îmbătrânit, referindu-se la datele ultimului Barometrului de Opinie Publica. Sondajul arată că a crescut numărul susținătorilor LIMBII ROMÂNE, iar într-un an și jumătate, ponderea adepților conștienți sau inconștienți ai moldovenismului s-a redus de la 65 la 60 la sută. Astfel, constată publicistul, unioniștii au motivul să fie mai optimiști, iar moldoveniștii mai pesimiști, dacă analizăm răspunsurile în funcție de naționalitate, vârstă și educație. Sondajul arată că moldovenistul este o persoană în vârstă, cu nivel scăzut de educație, cu venituri mici, din mediul rural. Inevitabil, despre moldoveniști, care nu sunt decât niște relicve ale istoriei, ale ignoranței și ale abuzului propagandistic, se va vorbi la timpul trecut. Abia atunci ne vom putea considera independenți, concluzionează autorul.

Ziarul Național revine la cazul judecătorului raider care a fost achitat zilele trecute. Asta se întâmplă la o mică distanță după ce un alt judecător a fost condamnat la 7 ani de pușcărie pentru o mită de 200 de dolari. Comentatorul Victor Ciobanu observă că pe de o parte, ni se demonstrează lupta intransigentă contra corupției, pe de altă parte - un judecător este achitat pe cel mai răsunător caz de corupție din ultimii ani. Judecătorul Nogai a fost acel care a trimis în țările calde 27,5% din acțiunile „Moldova Agroindbank”. Potrivit autorului, acum CSM trebuie să-i dea afară pe judecătorii care au luat decizia de achitare. Pentru că, dacă n-o fac, atunci toată debandada din sistemul judiciar va continua.

Adevărul informează că un milionar și un fost șef al Securității au fost aleși în Consiliul de Administrație al Băncii de Economii. Omul de afaceri Ilan Shor a fost propus pentru funcția de membru al Consiliul de Administrație al Băncii de Economii, unde va reprezenta interesele Vneșeconombank, Anterior milionarul a negat zvonurile că ar fi stat în spatele preluării controlului asupra Băncii de Economii.

Banca de economii a fost vândută rușilor, titrează și Evenimentul Zilei. Aceeași publicație se întreabă când vor fi retrași pacificatorii din Transnistria.

Timpul titrează că Belarus și Kazahstan refuză să semneze acordul de "crearea" a Uniunii Euroasiatice. Prea multe derogări la regulile comune vamale, în favoarea Moscovei, consideră țările partenere. Prețul acestor concesii din partea Federației Ruse constituie 33 miliarde USD anual. Experții consideră că Rusia nu-și poate permite astfel de cadouri în situația unei economii în stagnare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:83 %
Vint:8,75 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău