Banca de Economii, în vizorul procurorilor (Ziarul Național)

  • 29 Ianuarie 2014 09:52
Banca de Economii, în vizorul procurorilor (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 29 IANUARIE

Timpul informează că încă o victimă a protestelor din 7 aprilie a obținut câștig de cauză la CEDO. Sergiu Buhaniuc a fost arestat în urma protestelor din 2009 și maltratat de mai multe persoane în civil în timpul reținerii și la Comisariatul General de Poliție, fiind trecut prin coridorul morții.

Statul va rata venituri uriaşe după reducerea taxei de import a automobilelor de lux, titreaza Adevarul. Ziarul scrie ca de la 1 ianuarie 2014 au intrat în vigoare noile cote ale accizelor la importul de automobile în Republica Moldova. Majoritatea au crescut în medie cu patru-şase eurocenţi pentru un centimetru cub, în funcţie de capacitatea motorului, ceea ce va asigura o majorare cu circa 40 de milioane de lei a veniturilor bugetului de stat, potrivit prognozelor Ministerului Finanţelor. Acumularea acestor venituri ar putea fi însă compromisă, crede publicatia, pentru ca Parlamentul a redus cu 43% taxa aplicată la importul maşinilor de lux. Practic, după reducerea taxei vor fi ratate venituri bugetare de circa 80 de milioane de lei, în cazul automobilelor noi, şi alte 100 de milioane la cele vechi. Adevarul sugerează că unii deputaţi să fi făcut lobby pentru dealerii auto sau pentru anumiţi cumpărători de maşini scumpe.

În Republica Moldova nu se aplică niciuna dintre normele UE cu privire la emisiile de CO2 ale automobilelor, constata Adevărul. În timp ce autorităţile promit că în scurt timp ne vom alinia la standardele europene, specialiştii spun că am rămas în urma cu 20 de ani la acest capitol. Cotidianul mentioneaza că cel mai recent document ce reglementează emisiile de substanţe poluante a fost adoptat încă în 1997, dar în el nu există nicio specificare privind normele admise, constată specialistii.

Olimpicii moldoveni sunt gata pentru Soci, titrează Adevărul. Potrivit publicației, performerii din lotul olimpic al Republicii Moldova au fost nevoiți să se antreneze peste hotare, fiindcă în ţara noastră nu există pârtii speciale pentru biatlon, ski slalom și sanie. Cheltuielile pentru pregătirea celor patru sportivi care vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci şi deplasarea lotului naţional la Olimpiadă se ridică la circa 600.000 de lei.

Banca de Economii, în vizorul procurorilor. Ar putea fi deschis dosar penal, scrie Ziarul National. Autoritățile municipale nu au reușit deocamdată să ajungă la un consens cu Banca de Economii în privința grădiniței nr.129 din sectorul Râșcani al capitalei care a fost sechestrată după ce proprietarii imobilului nu au întors BEM-ului un credit contractat în 2010. La începutul lunii decembrie 2013, BEM a cerut evacuarea copiilor din grădiniță pentru a putea vinde clădirea și a-și recupera banii.

Autonomia economică a Transnistriei, o utopia, titrează Evenimentul Zilei. Un studiu lansat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup arată că în a doua jumătate a anului 2013, economiile dintre ambele maluri ale Nistrului au început treptat să se distanțeze. Motivul acestei distanţări economice ține de factorul politic, după părerea experților. Rusia nu va permite Tiraspolului să profite acest acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
1,84 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Wed
5 °C
Thu
4 °C
Fri
3 °C
Sat
7 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 28 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4865 -0.0797
USD 17.6756 -0.0547
RON 4.0761 -0.0176
UAH 0.7201 -0.0059
RUB 0.2823 -0.0047
Arhivă Radio Chișinău