Banca Angliei majorează dobânda și estimează că rata inflației va scădea

  • 23 Martie 2023 17:43
Banca Angliei majorează dobânda și estimează că rata inflației va scădea

Banca Angliei (BoE) a decis joi, 23 martie, să majoreze dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, și se așteaptă ca rata inflației în Marea Britanie să înceapă să scadă, transmit Agerpres.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referință de la 4% până la 4,25%, a 11-a creștere consecutivă a costurilor de împrumut, dar în linie cu previziunile analiștilor.

În comunicatul BoE se arată că instituția "va continua să monitorizeze cu atenție indiciile privind presiunile inflaționiste persistente, inclusiv înăsprirea condițiilor de pe piața forței de muncă și evoluția creșterii salariilor. Dacă vor fi dovezi ale unor presiuni mai persistente, va fi necesară o nouă înăsprire a politicii monetare".

"Cred că decizia BoE a fost mai mult legată de combaterea inflației, chiar dacă există temeri privind stabilitatea financiară și evoluția economiei", a apreciat John Leiper, director în cadrul Titan Asset Management.

Sistemul bancar britanic rămâne rezistent, în pofida evoluțiilor volatile pe plan global, provocate de turbulențele de pe piețele financiare, a dat asigurări Banca Angliei.

Instituția "continuă să monitorizeze atent efectele pe care condițiile de creditare le au asupra gospodăriilor și companiilor, dar și impactul asupra macroeconomiei și perspectivelor inflaționiste", se arată în comunicatul BoE

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău