Avocatura, tot mai atractivă pentru judecători și procurori. Câți au primit licența în 2016

  • 06 Aprilie 2017 17:08
Avocatura, tot mai atractivă pentru judecători și procurori. Câți au primit licența în 2016

Peste o sută de judecători și procurori depun anual cereri pentru a obține licența de avocat. Numai anul trecut, Comisia de licențiere a Uniunii Avocaților a recepționat 136 de cereri de la procurori și magistrați, care au intenționat să îmbrace roba de avocat. Dar, au primit licența doar jumătate dintre aceștia, adică 70 de persoane.

Potrivit președintelui Comisiei de licențiere a profesiei de avocat, Eugeniu Tetelea, celelalte solicitări nu au întrunit condițiile prevăzute de lege, scrie BIZLAW.

Totodată, de la începutul acestui an au fost depuse 23 de solicitări din partea judecătorilor și procurorilor pentru a fi admiși în profesia de avocat.

Eugeniu Tetelea susține că nu se știe cu exactitate câți dintre cei care au depus cereri sunt procurori și câți sunt magistrați. Însă, potrivit Raportului privind activitatea Consiliului Superior al pProcurorilor, în anul 2016 au demisionat din funcția de procuror, pentru că au primit licența de avocat, 11 persoane.

Legea cu privire la avocatură prevede că sunt scutite de efectuarea stagiului  profesional și de examenul de calificare persoanele care dețin titlul de doctor, precum și cele care au cel puțin 10 ani vechime în muncă în funcția de judecător sau procuror dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcțiile respective, au solicitat eliberarea licenței pentru exercitarea profesiei de avocat. De aceleași drepturi și în aceleași condiții beneficiază și persoanele care, după demisia din funcția de judecător și procuror, au continuat să activeze în domeniul dreptului.

Amintim că, anul trecut, Uniunea Avocaților a interzis Comisiei de licențiere să mai admită în profesia de avocat magistrați și procurori care se află încă în funcții, însă reacția Comisiei a fost virulentă. Membrii acesteia au trimis Consiliului o cerere prealabilă în care au anunțat că intenționează să acționeze în judecată structura și au acuzat membrii Consiliului de ”lipsa cunoștințelor elementare în drept”. Mai mult, UAM a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să se pronunțe în cazul licențelor acordate judecătorilor și procurorilor, care încă sunt în funcții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău