Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la scumpirea serviciilor medicale

  • 22 Februarie 2017 15:49
Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la scumpirea serviciilor medicale

Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social-vulnerabile. Așa a comentat avocatul poporului scumpirea serviciilor medicale anunțată de autorități. Potrivit lui Mihail Cotorobai, și până la scumpiri multe persoane nu se adresau la medic în lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituția ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri, pe tipuri de servicii, și pe cât s-a ținut cont de coraportul preț-venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății, și nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea. Și aceasta pentru că au fost majorate esențial și tarifele la serviciile și investigațiile medicale care nu sunt acoperite de asigurări.

Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării prețurilor la realitățile de ultimă oră, dar ține să atenționeze autoritățile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.

Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate prin decizie de Guvern. În Nota informativă se spune că mijloacele speciale obținute de la efectuarea serviciilor contra plată nu prevede obținerea profitului, ci doar compensarea cheltuielilor aferente, reieșind din costurile reale.

În Raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătății au fost formulate o serie de amendamente și se constată o majorare excesivă și neargumentată la unele tipuri de servicii medicale, circumstanță care ar putea periclita realizarea finalităților afirmate de autor și, în consecință, ar putea limita accesul populației la serviciile medico-sanitare calificate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău