Avocatul lui Vlad Plahotniuc susține că nu are acces la dosarul din Rusia privind tentativa de asasinare a lui Renato Usatîi. Ce spune despre celelalte două dosare

  • 11 Septembrie 2019 13:17
Avocatul lui Vlad Plahotniuc susține că nu are acces la dosarul din Rusia privind tentativa de asasinare a lui Renato Usatîi. Ce spune despre celelalte două dosare

Avocatul fostului președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în Rusia, Daria Konstantinova, susține că nu are acces la materialele cauzei penale a clientului său. Potrivit agenției INFOTAG, ziarul "Kommersant" scrie că avocata a cerut prin instanță acces la materialele dosarului penal împotriva lui Plahotniuc în care acesta este acuzat de pregătirea asasinării liderului "Partidului Nostru", Renato Usatîi.

„Anchetatorul Comitetului de Investigații al Rusiei (CIR), Denis Gherasimov, refuză de trei luni să prezinte materialele anchetei și nu acceptă prezența avocatului la acțiunile de anchetă. În același timp, la departamentul de investigații al MAI al Rusiei, care se ocupă de alte două cauze ale lui Plahotniuc - privind traficul de droguri și retragerea mijloacelor financiare din Rusia - nu apar probleme referitor la acces", a spus avocatul.
Ea mai susține că a încheiat un contract cu clientul său pe 25 iulie 2019 (la o lună și jumătate după ce acesta a fugit din Moldova - n.r.). Ulterior, Daria Konstantinova  a trimis anchetatorului o notificare cu privire la implicarea ei în acest dosar în calitate de avocat al lui Plahotniuc.

"Însă Denis Gherasimov, care de doi ani instrumentează dosarul lui Plahotniuc privind organizarea asasinării lui Renato Usatii, refuză în continuare să-i ofere avocatului acces la dosar", a menționat Konstantinova.

Ea a depus o plângere la Judecătoria Basmannîi din Moscova. Avocata consideră că decizia anchetatorului este ilegală, "încălcând în mod grosolan normele Codului de procedură penală, dreptul constituțional al cetățeanului la apărare, precum și ignorând prevederile art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la asistență juridică calificată)".

Data examinării plângerii în instanță nu a fost încă stabilită. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău