Avocații susțin că autoritățile fac presiuni prin deschiderea dosarelor penale
-
01 Martie 2017 15:02
Avocații din Republica Moldova susțin că asupra lor se fac presiuni din partea autorităților prin deschiderea unor dosare penale, în particular fiind vorba de cazul lui Veaceslav Țurcan și cel al lui Maxim Belinschi, ambii învinuiți de fals în declarații.
Reprezentanți ai Uniunii Avocaților afirmă că acest articol din Codul Penal nu ar trebui să le fie aplicat avocaților, pentru că le încalcă dreptul la exercitarea liberă a profesiei. Pe de altă parte, Procurorul General, Eduard Harunjen, afirmă că o decizie în aceste cazuri trebuie să fie luată în instanța de judecată.
Avocații Veaceslav Țurcan și Maxim Belinschi sunt apărători într-un dosar în care câțiva cetățeni moldoveni și unul din Statele Unite afirmă că ar fi fost deposedați de moștenire. În context, procuratura raionului Rîșcani le-a deschis dosar penal avocaților și îi incriminează că ar fi admis informații false în plângerile lor. Potrivit președintei Uniunii Avocaților, Nina Lozan, aceasta ar fi o tentativă de intimidare a apărătorilor.
„Acesta fapt creează un precedent grav în justiție – inocularea fricii în acțiunile apărătorilor drepturilor și libertăților persoanelor, frica de o evenntuală și nedreaptă răspundere penală din cauza unor declarații pe care avocatul le face zi de zi în activitatea sa”, a constatat Nina Lozan.
Avocatul Victor Panțîru a subliniat că articolul din Codul Penal privind falsul în declarații nu le poate fi aplicat avocaților.
„Avocații de principiul nu pot fi subiecți ai acestei infracțiuni. Invenția aceasta, inovația acesta a organelor de urmărire penală de a deschide dosare penale în baza articolului 252 prim – Falsul în declarații, pe avocați, este de fapt o intimidare a avocaților”, a declarat ictor Panțîru.
Solicitat de Radio Chișinău, Procurorul General, Eduard Harunjen, a subliniat că este de competența judecătorilor să decidă în privința acestui caz. În plus, el a calificat declarațiile avocaților ca fiind o presiunea asupra instanței.
„Noi urmează să investigăm cazurile și să mergem înainte, noi nu putem derapa de la politica noastră penală și să cădem pradă la astfel de presiuni, pentru că de fapt a fost o presiune. Prin faptul că un caz care nu are finalitate a fost deja judecat public, deja s-a făcut o presiune și asupra instanței. Dacă va ajunge cauza în instanță, această conferință va avea un impact”, a constatat Eduard Harunjen.
Uniunea Avocaților a solicitat suspendarea urmăririi penale pornite pe numele celor doi avocați și a cerut Parlamentului să interpreteze articolul privind falsul în declarații, care a fost introdus în Codul penal în anul 2009, dar nu a fost deocamdată aplicat.