Avocat Promo-LEX | Federația Rusă continuă să influențeze decisiv asupra drepturilor omului în regiunea transnistreană

  • 16 Iunie 2020 13:38
Avocat Promo-LEX |  Federația Rusă continuă să influențeze decisiv asupra drepturilor omului în regiunea transnistreană

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană rămâne una dintre marile provocări ale R. Moldova. În anul 2019, cetățenii din stânga Nistrului sunt lipsiți de dreptul la libertate și siguranță, la libera de exprimare, la circulație sau dreptul la educație. Oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană sunt supus torturii și relelor tratamente, fără a avea posibilitatea de a se apăr cumva.

Acestea sun concluziile unui raport al Asociației „Promo-LEX”, care urmărește situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile de la Chișinău. Unul intre autorii raportului, avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu.

În același timp, Federația Ruse continuă să influențeze decisiv asupra acestei enclave. Kremlinul oferă suport politic, militar și economic administrației de la Tiraspol, contrar angajamentelor și mai ales a statutului său de mediator în procesul de rezolvare a problemei transnistrene.

Autorii constată neschimbat comportamentul autorităților Republicii Moldova, al Federației Ruse precum și al administrației de la Tiraspol. Iar provocările și gravele probleme sistemice la adresa drepturilor omului s-au păstrat, fără a căuta și găsi soluții viabile pentru garantarea și respectarea drepturilor

În regiunea transnistreană sunt aproximativ 400 000 locuitori, dintre care peste 300 de mii dețin cetățenia R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău