Avocat: Funcționarii de rang înalt din Transnistria încearcă astfel să evite responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului (Revista presei)
-
08 Iunie 2022 09:29
Revista presei - 8 iunie 2022.
Procuratura Anticorupție ar putea avea un șef școlit în SUA. Veronica Dragalin a câștigat concursul, titrează portalul Jurnalist.md. Veronica Dragalin, un procuror de origine moldoveană care activează în SUA, a fost desemnată învingătoare a concursului. Candidata selectată la șefia Procuraturii Anticorupție spunea anterior că cea mai mare problemă a PA este inacțiunea.
Moldova.org reține declarațiile Veronicăi Dragalin la etapa de preselecție. În privința neîncrederii societății în Procuratura RM, ea a comentat că „Este o problemă când în societate există dubii despre ceea ce se întâmplă în procuratură. Una din cele mai mari probleme este inacțiunea. Procurorii din PA sunt persoane cu responsabilitate de a investiga corupția. Deci, PA trebuie să se ocupe cu tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care au încălcat legea. Eu cred că trebuie de prioritizat cazurile care trebuie duse până la sfârșit”, a spus V. Dragalin. „Justiția nu este egală, este o problemă de justiție selectivă. Aceasta înseamnă că sunt persoane care nu au fost trase la răspundere sau au fost persoane care au fost abuzate prin justiție. E un lucru periculos într-o țară democratică. Țara și poporul trebuie să aibă încredere că legea va fi aplicată pentru toți. Legea trebuie aplicată în mod egal”, citează Moldova.org.
„Salarii mai mari, dar cu putere de cumpărare mai mică” – constată publicația Cesăfiu. eu. Câștigul salarial mediu lunar nominal brut a constituit în perioada ianuarie-martie 9560,8 lei. Datele se referă la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare. Potrivit Biroului Național de Statistică salariu mediu lunar a fost mai mare cu 12,9% față de aceiași perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 2,1% față de lunile noiembrie-decembrie ale anului 2021. Pe de altă parte, precizează BNS, indicele câștigului salarial real în trimestrul I 2022, față de perioada de referință a anului trecut a fost de 94,8%. Ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare este cu 15 puncte procentuale mai mică în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut când indicele câștigului salarial real era de 110%. Raportul BNS mai arată că salariații din sectoarele informații și comunicații, activități financiare și de asigurări precum și cei din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat rămân în topul celor cu salarii foarte mari în lei, scrie portalul Cesafiu.eu.
„Administrația de la Tiraspol mărește presiunea asupra celor care critică deschis situația drepturilor omului în regiunea separatistă, scrie Europa Libera. La Tiraspol au fost aprobate modificări la codul penal local, conform cărora locuitorii regiunii riscă 10 ani de închisoare dacă se vor plânge de încălcarea drepturilor lor autorităților din Republica Moldova sau instanțelor de judecată naționale sau internaționale, dar și în cazul în care vor scrie la acest subiect pe rețelele de socializare. Unul dintre foarte puținii apărători ai drepturilor omului care încă reușesc să lucreze la Tiraspol, Stepan Popovski, avocatul care are mai multe dosare cu cazuri din regiunea transnistreană câștigate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a explicat pentru Europa Liberă, că funcționarii de rang înalt din Transnistria încearcă astfel să evite responsabilitatea pentru încălcarea drepturilor omului”.