Aviz negativ pentru scutirea de taxe a mașinilor aduse în țară de cetățenii care revin acasă

  • 12 Ianuarie 2022 17:22
Aviz negativ pentru scutirea de taxe a mașinilor aduse în țară de cetățenii care revin acasă

Guvernul nu a susținut proiectul unui grup de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care prevede acordarea posibilității cetățenilor din diasporă, care își schimbă domiciliu sau reședința dintr-o țară străină în Republica Moldova, de a introduce pe teritoriul vamal al țării, fără taxe, bunuri de uz personal, inclusiv a unui mijloc de transport per familie sau per persoană – în cazul persoanelor necăsătorite, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanțelor, Dumitru Budianschi, inițiativa va avea un impact negativ, prin stimularea importului mijloacelor de transport vechi, cu nivel înalt de poluare. Totodată, s-a constatat că potențialul impact asupra bugetului public național ar constitui estimativ 1006,1 milioane de lei anual. Iar o eventuală acceptare și implementare a inițiativei ar determina necesitatea replanificării veniturilor și cheltuielilor bugetare.

Codul Vamal reglementează introducerea bunurilor personale de către persoanele fizice care își schimbă domiciliul sau reședința dintr-o țară străină în Republica Moldova, prin prevederile respective fiind asigurată instituirea unui regim comunitar de scutiri de taxe vamale, a adăugat ministrul finanțelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău